Van Gölü’ndeki yeni keşif: Dalgıçlar kayı damgalı ve haç işaretli taşlar buldu

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’ne yapılan dalışta, kayı damgalı ve haç işaretli taşlar tespit edildi.

800 bin yıllık geçmişe sahip olan Van Gölü’nün dibindeki kalıntılar; yapılan dalışlarla dünyaya tanıtılırken, bu kalıntılara yenileri eklendi.

Doğu Deniz Derneği ve Van Hak Arama Kurtarma Derneği tarafından yapılan dalışta, kayı damgalı ve haç işaretli taşlar ile yaşam merkezi olduğu tespit edilen alanlar bulunduğu belirtildi.

Köy yaşam izleri bulundu

Volkanik Nemrut Dağı’nın patlaması sonucu oluşan ve sodalı suyuyla dikkat çeken Van Gölü’nün gizemleri çözülmeyi bekliyor.

Tatvan-Ahlat arasındaki bölgede suyun azalması ile mezar taşları ve kalıntılar olduğunu ihbarı üzerine Van HAK arama Kurtarma ekipleri ile birlikte bölgeye giderek dalış gerçekleştirdiklerini söyleyen Doğu Deniz Derneği Başkanı Cumali Birol, “Bölgede bir köye benzer yapılar olduğunu, sokaklar ve üzerinde haç ve kayı damgası olan mezarlar olduğunu gördük. Elde edilen bulguların üniversitelerdeki hocalara vererek, bölgedeki tarih gün yüzüne çıkarılması için çabalıyoruz. Ahlat ve Tatvan arasında bir mevkide çok büyük bir alan keşfettik. Burada mezarlıklar var. Mezarlarda haç işareti var. Çok enteresandır mezarlıkların içinde ‘Kayı’ yazılı büyük bir taşa da denk geldik. Çok araştırma yaptık ancak üzerinde Kayı yazılı sadece bir taş görebildik. Dolayısıyla ilk defa haç işaretli mezarların arasında üzerinde ‘Kayı’ yazılı taşa rastladık. Alanda çok büyük bir yerleşim merkezi bulunmakta. Bu yerleşim merkezinin içinde dibekler kurnalar var. Yerleşik bir alan sokaklar var. Bu sokaklarda örülü taşlarla bezenmiş. Dalışseverlerle çok güzel bir alan oluşturduk. Yeni bir keşif elde ettik” dedi.

Gizemler çözülmeyi bekliyor

Keşfettiklerimizi önce basınla daha sonra ise bazı üniversitelerdeki hocalarla paylaşacaklarını sözlerine ekleyen Doğu Deniz Derneği Başkanı Cumali Birol, “Elde ettiğimiz görüntüleri ilk önce basınla paylaşıyoruz. Sonra bu görüntüleri üniversitelerdeki hocalarımıza göndereceğiz. Bu görüntüler kayı taşı ile bir haçlı mezar taşının yan yana olduğunu ilk defa burada görülüyor. Bunu da araştırıp inceleyecekler kısmetse bunu da değerli hocalarımıza buradan pas atıyoruz. Gelip bizi bulsunlar orada bir dalış gerçekleştirelim. Orada keşfettiklerimiz hangi medeniyetlere sahip olduğu, hangi medeniyetlerin burada yaşadığını bu noktada değerli halkımıza yansıtmış olacağız. Yeni bir keşif Bitlis’e hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir