Uzak Doğu’nun minyatür ağaç kültürü bu müzede yaşatılıyor!

Çin ve Japonya’dan dünyaya yayılan saksıda minyatür ağaç yetiştirme sanatından örneklere yer verilen Türkiye’nin ilk bonsai müzesi, 4 ayda yurt içi ve yurt dışından 3 binden fazla ziyaretçi ağırladı.

Uzak Doğu’nun ağaç kültürü tanıtılıyor

Yalova Bonsai Müzesi, Çin ve Japonya’dan dünyaya yayılan bonsainin, gelecek kuşaklara aktarılmasıyla amacıyla Türkiye-Japonya diplomatik ilişkilerinin 100. yılı kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle Mart ayında açıldı.

Ağaçların özel teknikler uygulanarak minyatür hale getirilmesiyle ortaya çıkan bonsai sanatının, Türkiye’de tanıtılması amacıyla Yalova’da kurulan müze, ziyaretçilerine bu kültürü tanıtıyor.

Hem ağaçların bakımını yaptıklarını hem de ziyaretçilere müzeyi gezdirdiklerini belirten müzenin sorumlusu bonsai sanatçısı Hasan Şimşek, “Burası ülkemizde açılan ilk bonsai müzesi. Zengin bir koleksiyona sahibiz. 4 ay önce açıldık ve şu ana kadar 3 bin 500’ün üzerinde ziyaretçimiz oldu. Ağırlıklı olarak Türkiye’nin değişik illerinden gelenleri ağırladık. Yurt dışından gelen ve burada bonsai müzesi olduğunu duyan çok sayıda kişiyi de ağırladık. Bundan sonraki dönemde de bu sayının daha da artacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

Avrupa’da bonsainin hem hobi hem sanat hem de sektör olarak çok ileri seviyelerde olduğunu dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bonsai çok küçük alanda çok büyük değer üretilebilen bir sektör. Bizler de bunun öncülüğünü ve tanıtımını yapacak en iyi ortamın bonsai müzesi olabileceğini düşündük. Elimizde de çok ciddi bir koleksiyon vardı. Oldukça kısa sürede Türkiye çapında bir eser ortaya çıktı. Aynı zamanda ilerleyen yıllarda burası Türkiye’yi dünyada temsil eden bir mücevhere doğru evrilecektir. Burada şu an 80’in üzerinde türden oluşan 180 ağacımız var. Bunların her birinin farklı özellikleri var.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir