UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Bergama’da ziyaretçi yoğunluğu!

Geçen yılın ilk 5 ayında 151 bin turistin ziyaret ettiği UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bergama’daki ören yerleri, bu yılın aynı döneminde 185 binden fazla ziyaretçi ağırladı.

Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan İzmir’in Bergama ilçesi, ziyaretçilerini tarihi yapılar arasında adeta zaman yolculuğuna çıkıyor.

Dokuz bileşenden oluşuyor

Farklı medeniyetlerin tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı; Pergamon, Kibele Kutsal Alanı, İlyas Tepe, Yığma Tepe, İkili, Tavşan Tepe, X Tepe, A Tepe ve Maltepe Tümülüsleri olmak üzere dokuz bileşenden oluşuyor.

Kruvaziyerlerle gelen yolcuların tercihi

Helenistik dönemden Osmanlı’ya kadar çeşitli katmanları barındıran Bergama, kruvaziyerlerle İzmir’e gelen turistleri de çekiyor. İzmir Limanı’na yanaşan gemilerden inen turistlerin bir kısmı Efes Antik Kenti’ne giderken bir kısmı da Bergama’yı tercih ediyor.

“UNESCO kimliğimiz evrensel bir değer”

Bergama’nın Dünya Mirası Listesi’nde yer almasının ziyaretçileri etkilediğini belirten Bergama Müzesi Müdürü Nilgün Ustura, “UNESCO kimliğimiz evrensel bir değer. Kitlemiz giderek büyüyor. Umarım sistemli ve güzel şekilde ziyaretçi profilimiz genişler.” dedi.

Yabancı turistlerin ziyaret dönemlerinin farklı olduğunu anlatan Ustura, “Avrupa, Amerika, Uzak Doğu ülkelerinden gelen ziyaretçilerimiz var. Yelpazemiz geniş. Kış döneminde daha çok Uzak Doğu ülkeleri oluyor. Yazın Avrupa’yı söyleyebiliriz. Amerikalılar, ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih ediyor. Dolayısıyla farklı ülkeler ve kültürlerin burayı farklı zamanlarda ziyaret ettiklerini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının bazı ören yerlerinde uyguladığı gece müzeciliği çalışmasına da değinen Ustura, şöyle konuştu:

“Müzemiz ve bağlı birimleri Akropol, Asklepion, Kızıl Avlu için altyapı çalışmaları oluşturulacak. Yaz döneminde akşam 20.00’ye kadar açığız. Gece müzeciliği ile bunu daha ileri bir saate alacağız. Ören yerlerini farklı zaman dilimlerinde gezme fırsatını ziyaretçilere sunacağız. Tüm koşulları oluşturduktan sonra gece müzeciliği faaliyeti bizim bölgemizde, ören yerlerinde, müzemizde olacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir