Türkiye’nin tarihi mirası geceleri de ilgi çekiyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Nisan 2023’te başlatılan Gece Müzeciliği projesi, Türkiye’nin kültür turizminde çığır açarak, tarihi ören yerlerini ve müzeleri gece saatlerinde de ziyaret edilebilecek hale getirdi. Proje, hayata geçirildiği ilk dönemde büyük ilgi gördü ve Nisan-Eylül ayları arasında 361 bin 215 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

Özellikle yaz aylarında yoğun ilgi gören uygulama kapsamında, Türkiye’nin en önemli tarihi alanlarından olan İzmir Efes Ören Yeri’ni 284 bin 240 kişi, Denizli Hierapolis (Pamukkale)’yi ise 76 bin 975 kişi ziyaret etti. Ziyaretçiler, bu eşsiz kültürel mirasları, akşamın huzurlu atmosferinde keşfetme fırsatı buldu.

Kültür turizminde yeni dönem

Gece Müzeciliği projesi, sadece gündüz saatlerinde değil, gece de tarihi mekanların keyfini çıkarma olanağı sunarak turizmde yeni bir soluk getirdi. Uygulama, hem yerli hem de yabancı turistler için önemli bir alternatif haline geldi. Özellikle sıcak yaz aylarında, ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği ören yerleri, gece atmosferinde bambaşka bir deneyim sunarak kültürel mirasa olan ilgiyi artırdı.

Gelecekte daha fazla mekan gece ziyaretlerine açılacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, projeyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gece Müzeciliği uygulamasının tarihi yerlere yepyeni bir boyut kazandırdığını vurguladı. Bakan Ersoy, 361 bin 215 kişinin gece atmosferinde bu eşsiz tarihi alanları keşfettiğini belirtti ve projenin gelecek yıllarda farklı ören yerlerinde de hayata geçirileceğini duyurdu. Bakan Ersoy, açıklamasında ayrıca, bu proje ile turizmin dört mevsim canlı tutulmasına katkı sağlandığını ifade ederek, emeği geçen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür etti.

Gece Müzeciliği ile turizmde sezon dışında hareketlilik

Projenin, turizmi sadece yaz aylarıyla sınırlı kalmaktan kurtardığı ve sezon dışı dönemlerde de ziyaretçi sağladığı belirtiliyor. Nisan ayında başlayan yenilikçi uygulama, kültürel zenginliklerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağladı. Türkiye’nin tarih ve kültür turizminde daha fazla ziyaretçiyi ağırlayarak ülkemizin tarihi mirasının tanıtımına büyük katkı sundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir