Türkiye’nin müzecilikte altın çağı: Efes Deneyim Müzesi

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Efes Antik Kenti’ndeki Efes Deneyim Müzesi’nin ABD’deki Mondo-Dr Awards’ta “En İyi Müze” ödülünü alması dolayısıyla düzenlenen programa katıldı.

Yazgı, Kültür Turizm Bakanlığı olarak son 22 yılda müzecilik alanında önemli çalışmalar yaptıklarını ve modern müzecilik anlayışıyla 169 müzeyi yenileyip 61 müzeyi ilk defa açtıklarını söyledi. Türkiye’nin müzecilikte dünya çapında örnek gösterildiğini söyleyen Yazgı, müzelerin yenilikçi sergi biçimleri ve eğitim çalışmalarıyla ödüller kazandığını anlattı.

Müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısında rekorlar kırdığını ifade eden Yazgı, 2023’te 30 milyonun üzerinde ziyaretçi sayısına ulaştıklarını ve bu yılın ilk 6 ayında 14 milyona yaklaştığını söyledi. Ayrıca, antik kentlerde Gece Müzeciliği uygulamasını başlattıklarını ve Efes Örenyeri’nin bu yılın ilk 6 ayında 1,15 milyon ziyaretçiyi ağırladığını belirtti.

Efes Deneyim Müzesi’nin Mondo Awards’ta “En İyi Müze” ödülünü kazanmasının gurur kaynağı olduğunu söyleyen Yazgı, müzenin Efes’in altın çağındaki yaşamı, ticareti, sanatı ve mimariyi teknolojik imkanlarla deneyimleme olanağı sunduğunu anlattı.

Dem Müzecilik Yürütme Kurulu Başkanı Eda Bildiricoğlu ise Efes Deneyim Müzesi’nin dünya çapında en iyi müze seçilmesinin gurur verici olduğunu belirtti ve deneyim müzeciliği kavramını tanıttıklarını ifade etti.

Programa AK Parti İzmir milletvekilleri, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Kerem Çevik, Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal ve davetliler katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir