Türk-İslam Okçuluğu Yazma Eser Sergisi açıldı

Rami Kütüphanesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı ve Okçular Vakfı’nın işbirliğiyle hazırlanan ‘Türk-İslam Okçuluğu Yazma Eser Sergisi’ ziyarete açıldı. Sergideki eserler, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Rami Kütüphanesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı ve Okçular Vakfı’nın işbirliğiyle hazırlanan ‘Türk-İslam Okçuluğu Yazma Eser Sergisi‘ ziyarete açıldı. Serginin açılışında, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ve İstanbul Valisi Davut Gül, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Necmeddin Bilal Erdoğan, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Ferruh Özpilavcı, Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapılarak sergi, sanatseverlerle buluştu. Sergide, Türk – İslam medeniyetinin önemli askeri ve kültürel unsurlarından biri olan okçuluğun teknik, tarihi, kültürel ve sanatsal yönlerini içeren el yazmaları, levhalar, murakkaların yanı sıra, Okçular Tekkesi Müzesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerin envanterlerinden seçilen okçuluk malzemelerine yer verildi.

Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kütüphanelerden seçilen 31 el yazması kitap, 2 levha ve 3 murakka sergilendi. Memlük, Osmanlı Cihan Devleti ve Safevi dönemi okçuluğunu yansıtan Selahaddin-i Eyyubi’ye ithaf edilen Tabsıratü Erbabi’l-Elbab adlı eserin 1388 yılında istinsah edilmiş bir nüshası, Alaeddin Tayboğa el-Eşrefi el-Beklemişi’nin savaş okçuluğunun temel ilkelerini işlediği eseri, Bahtiyarzade Hacı Hasan Çelebi’nin kaleme aldığı ve okçuluk konusunda Osmanlı döneminde yazılmış ilk telif eser olan risale gibi Türk-İslam okçuluğunun önemli metinleri bulunuyor.

Ayrıca, okçuluğa dair çeşitli sahneleri gösteren minyatürler de sanatseverlerle buluştu. Serginin açılışından sonra Rami Kütüphanesi bahçesinde ziyaretçiler ok atışı yapıldı.

4 Kasım tarihine kadar sergi, Pazartesi hariç her gün 09.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ücretsiz ağırlayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir