Edirne’de Mimar Sinan’ın “ustalık eseri” olarak nitelendirdiği Selimiye Camii’nin restorasyonunda önemli aşamalar kaydedildi. Minareler, kapılar ve pencerelerdeki onarımlar tamamlanırken, caminin kalem işi ve alçı süslemeleri devam ediyor.
Selimiye Camii’nin restorasyonu yüzde 70 oranında tamamlandı
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, caminin restorasyon süreciyle ilgili yaptığı açıklamada, dış cephe çalışmalarının, taş onarımlarının ve minarelerin restorasyonunun tamamlandığını söyledi. Saraç, “Bu süreçte camimizin dört minaresindeki çalışmalar bitti ve iskeleler kaldırıldı. Kündekari giriş kapıları ve pencere kepenklerinin konservasyon çalışmaları da başarıyla tamamlandı,” dedi.
Restorasyonda ince işçilik ve süslemelere geçildi
Selimiye Camii’nde restorasyonun yüzde 70 oranında tamamlandığını belirten Saraç, şu anda cami içinde ve revaklı avlu kubbelerinde süren kalem işi ve alçı süsleme çalışmalarına odaklanıldığını açıkladı. Ayrıca, caminin iç ve dış aydınlatma projeleri, ses sistemleri ve halı tasarımları üzerinde de çalışmaların sürdüğünü söyledi. Saraç, “Hedefimiz en az müdahale ile Selimiye Camii’ni gelecek nesillere güvenle aktarmak,” diye ekledi.
Selimiye Camii restorasyonunda son durum ne?
Edirne’nin simgesi haline gelen Selimiye Camii’nde restorasyon çalışmaları planlandığı gibi ilerliyor. Avlu peyzaj düzenlemesi de dahil olmak üzere restorasyonun tamamlanmasıyla, bu eşsiz yapı hem ibadete hem de ziyaretçilere tam kapasiteyle yeniden açılacak. Restorasyonun son aşamaya geldiği belirtilen tarihi cami, sanat ve mimari tutkunlarının yanı sıra, yılda 1 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlamaya devam edecek.