Türk dizileri dünyaya ihraç edilmeye ve izlenme rekorları kırmaya devam ediyor. Bu sayede Türk kültürü çok geniş bir coğrafyaya yayılıyor. Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı sağlayan Türk dizileri bugüne kadar 170’ten fazla ülkeye satıldı ve 800 milyonun üstünde kişiye ulaştı.
Türkiye, dünyada en fazla dizi ihraç eden 2. ülke konumunda bulunuyor. Türk dizileri; Orta Doğu, Balkanlar, Orta Asya, Avrupa, Latin Amerika, Afrika, Japonya ve Hindistan’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada izleniyor. Dizilerin yayınlandığı ülkelerden Türkiye’ye gelen turist sayısında da artış yaşanıyor.
Dizi ihracatında önemli role sahip olan TRT de Türk tarihini ve kültürünü dünyaya tanıtıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul’u dizi film sektörünün merkezi haline getirmeyi hedefliyor.
“TRT en zorunu yapıyor”
Yaptığı röportaj esnasında çok sayıda Türk dizisinin ihraç edildiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, “Dizilerimizi 170’e yakın ülkeye ihraç ediyoruz, 800 milyonun üstünde de insana ulaşıyoruz. TRT’nin yaptığı ve ihraç ettiği dizilere de ayrı bir yer açmak gerekiyor. Gerçekten TRT en zorunu yapıyor. Bizim kahramanlık hikayelerimizi, bizim coğrafyamızın dışındaki insanlara izlettiriyor. Bizim dizilerin yaptığı koşuysa TRT’nin yaptığı engelli koşu diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.
“İnsanlar kültürümüzü tanımak istiyorlar”
Açıklamaları sırasında Türk dizilerinin dil, din, renk fark etmeksizin geniş bir coğrafyada izlendiğini ifade eden Güven, “İstanbul’a gelen turistlerin büyük bir bölümünde dizilerin etkisi olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada Kapadokya, Mardin çok önemli bir yer kaplıyor. İzmir, Eskişehir ve Bilecik de öyle. İnsanlar bizim dizilerimizden çok etkileniyorlar ve doğal olarak kültürümüzü de tanımak istiyorlar. Dizileri ihraç ettiğimiz ülkelerde kültürel bir etki yaratıyoruz. Bizim dilimizi öğrenmeye başladılar, çocuklara bizim karakterlerimizin isimlerini koymaya başladılar. Biz eskiden etkilenen bir ülkeydik, artık etkileyen bir ülkeyiz.” şeklinde konuştu.
Gelecek hedeflerini belirten Güven, “Dizi endüstrisi çok büyük bir endüstri. Dünyanın her yerinde hatta önemli yerlerinde bazı marketler var. Türkiye’de bugüne kadar bu market yoktu. Amacımız 2025 yılında bu marketi İstanbul’a getirmek.” dedi.