Turistlerin yeni cazibe merkezi: Hasankeyf Arkeopark

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde, Arkeopark ve Şahap Vadisi’ndeki çalışmalar tamamlanmak üzere.

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan Veysel Eroğlu Barajı (Ilısu) projesi kapsamında, baraj göl sahasında kalan tarihi eserler Arkeopark’a taşındı ve sergilenmeye başlandı. Ayrıca, Şahap Vadisi’nde turizme yönelik sosyal alanlar oluşturuldu.

DSİ’nin yürüttüğü çalışmalarla Arkeopark’ta çevre düzenlemesi, tarihi eserlerin ışıklandırılması ve eski Hasankeyf’teki Kale Sokağı’nın bir benzeri yapıldı. Şahap Vadisi’nde ise kafe, dükkan, mescit ve oturma alanları gibi sosyal donatılar inşa edildi. Çalışmaların %98’i tamamlandı.

DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürü Cihan Aksoy, projede yapılan tarihi eser taşıma işlemlerinin dünyadaki en kapsamlı anıt eser taşıma işlemlerinden biri olduğunu anlattı. 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin 2017’de taşındığını ve diğer tarihi eserlerin de Arkeopark’a aktarıldığını söyledi.

Aksoy, Arkeopark’ı bir açık hava müzesine dönüştürmeyi amaçladıklarını, çalışmaların tamamlanmasıyla Hasankeyf’in yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline geleceğini vurguladı. Ayrıca, sosyal donatılar, teras kafeler ve amfi tiyatro projelerinin de bitme aşamasında olduğunu ekledi.

Yukarı Hasankeyf” olarak adlandırılan bölgedeki tarihi yapılar da koruma altına alındı ve Şahap Vadisi ile Yamaç Külliyesi arasında bir köprü yapıldı. Aksoy, bu alanların henüz açılmamasına rağmen yılın ilk dört ayında 40 binden fazla turistin ziyaret ettiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir