Çanakkale’de 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri’nden çıkan eserlerin sergilendiği Troya Müzesi ile Troya Savaşları’nın yaşandığı Troya Ören Yeri’ni 8 ayda toplamda 400 bin kişi ziyaret etti.
Troya’nın tarihine ışık tutuyor
Tevfikiye köyü sınırları içerisinde yer alan Troya Savaşları’nın yaşandığı Troya Ören Yeri, UNESCO’nun 1998 yılında ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı 5 bin 600 yıllık medeniyete ev sahipliği yapıyor. Tarihte savaşlar, yangınlar ve depremlerle defalarca kez yıkılıp yeniden kurulan Troya Ören Yeri, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. Bölgeyi gezmeye gelen turistler, 2019 yılında açılışı gerçekleştirilen Troya Müzesi’nde sergilenen 2 bine yakın eseri de görme imkanı buluyor.
Çanakkale’nin tarihi hazinesi
Çanakkale’de 5 bin 600 yıllık geçmişe ışık tutan birçok eserin sergilendiği Troya Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin gözde rotaları arasında yer alıyor. 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyarete açılan 12 bin 750 metrekarelik kapalı alana sahip müze, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti’nin girişinde bulunuyor.
Mimarisi ve eserleriyle dikkat çeken müze ziyareti, rampadan inerken başlıyor. Rampanın duvarlarında bulunan nişlerde Troya’nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük boy heykeller ve sahne canlandırmalarıyla anlatılıyor.
Binlerce yıllık geçmiş yansıtılıyor
Çanakkale’deki Troya Ören Yeri’nden çıkan eserlerin sergilendiği müzenin bahçesinde, peyzaj ile birlikte taş eserler de lahit, sütun, steller ve sütun başlıkları bütünlük oluşturacak şekilde sergileniyor. Müzede ayrıca görsel grafik tasarımlarla birlikte diorama dokunmatik ekran ve animasyonlarla sergi anlatımları yapılıyor.
160 yılı aşkın süredir kazılan Troya Ören Yeri’nin girişinde ziyaretçileri karşılayan Troya Müzesi, 2020’de “Avrupa Yılın Müzesi Özel Takdir Ödülü”, 2020 ve 2021’de “Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü” 2020’de Attraction Star Awards Ödülleri’nde yılın “En Başarılı Müzesi Ödülü”, 2020’de Tripadvisor.com tarafından ‘Traveller Choice Awards Ödülleri’ çerçevesinde iki yıl üst üste “Travaller Choice” (gezgin seçimi) ödüllerini aldı.
Ziyaretçi sayılarında şu ana kadar bir rekor seviyeye geldiklerini belirten Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, “Müzemiz açıldıktan sonra popüler oldu. Yani 2019 yılında Time dergisinde dünyadaki görülmesi gereken 100 yer listesine girmesi, 2020 yılında Türkiye’deki en başarılı müze seçilmesi yine aynı yıl Avrupa yılın müzesi ödülü, 2020-21 Avrupa Müze Akademisi gibi ödüller müzeyi süratle popülerleştirdi. Tabi müzenin bu kadar kısa sürede popüler hale gelmesinin nedeni, örneğin sadece 2024 yılının Ağustos ayına kadar 9 tane sergi yaptık. Yani müze içerisinde yoğun bir hareketlilik var. Müze ulusal ve uluslararası basında yüzlerce kez haber oldu. Birçok belgesele konu oldu. Sosyal medyasıyla, söylemleriyle, işte çıkarttığımız dergi ile beraber iyi bir kurumsal imaj, iyi bir kurumsal marka oluşturulmaya çalışılıyor.” dedi.