27 Mayıs 1960’taki askeri darbenin ardından idam edilen Başbakan Adnan Menderes ve 2 bakan ile Demokrat Partililerin yargılandığı Yassıada, 2020’den beri “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” ismiyle açık hava müzesi ve kongre merkezi olarak toplumsal hafızayı canlı tutuyor.
27 Mayıs darbesini gözler önüne seriyor
Darbeciler tarafından tutuklanan hükümet üyelerinin yargılandığı Yassıada, 4 yıl önce “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” ismiyle vatandaşların ziyaretine açıldı. Adada gezilebilen 17 farklı yapı, Türkiye siyasi tarihinin utanç sayfaları olan darbe, tutuklamalar ve yargılamaları gözler önüne seriyor.
1960 darbesinin izlerini taşıyor
Adada en çok ilgi gören yerler arasında, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan başta olmak üzere Demokrat Partililerin yargılamasının yapıldığı mahkeme salonu yer alıyor.
27 Mayıs Müzesi
“Hasan Polatkan Spor Salonu ve 27 Mayıs Müzesi”ne dönüştürülen salonda ise dava dosyalarının özetinden ve çıkan kararlardan oluşan sergi bulunuyor. 27 Mayıs Müzesi’nde ziyaretçilere, dönemin siyasi gelişmeleri ve Yassıada’da yaşananların anlatıldığı 13 dakikalık bir görüntü izletiliyor.
Adnan Menderes Müzesi
Adnan Menderes Müzesi’nde, Türkiye’de ilk kez demokratik seçimle iktidara gelen Başbakan Menderes’in hayatına ve görev yaptığı döneme dair gelişmeler, darbeciler tarafından tutuklanıp yargılandığı günlerdeki koşullarla anlatılıyor. Menderes’in doğduğu evin benzerinin yer aldığı müzenin duvarında, Demokrat Parti’nin seçim sloganı olarak kullandığı “Yeter! Söz milletindir!” ifadesi de yazıyor.
Adada yargılanan 592 milletvekilini temsilen, o döneme ait valizlerin konulduğu köşe, “Geriye Kalanlar” ismiyle sergileniyor. Açık alanda ise adada yargılanan siyasetçilere yönelik iletişim izolasyonu ve psikolojik işkencelerin aktarıldığı “Ulaşmayan Mektuplar Anıtı” yer alıyor.
Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi
Açık Hava Müzesi’nde, hukuk sisteminin yanlış ellerde olmasını ve demokrasinin geri planda kalmasını eleştiren eserlerle, adanın karanlık tarihine ışık tutuluyor. Türk demokrasi tarihindeki 200 yıllık serüven, Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi’nde bir zaman çizelgesiyle naklediliyor.
Demokrasi Feneri
Adanın sembol yapılarından biri olan 24 metre yüksekliğindeki Demokrasi Feneri, aynı zamanda demokrasi ışığını simgeliyor. Tepe noktada 492 metrekarelik alanda bulunan cam teras, ziyaretçilere denizin üstünde yürüyormuş hissi veriyor.
Adnan Menderes Kongre Merkezi
Ulusal ve uluslararası kongrelere ev sahipliği yapabilecek 592 kişi kapasiteli Adnan Menderes Kongre Merkezi, adada gerçekleşen programlara ev sahipliği yapıyor. Adaya gelen misafirler 123 oda, hamam ve etkinlik alanlarıyla Marmara Denizi’nin ortasında panoramik manzara imkanı sunan otelde de konaklayabiliyor.
Toplumsal hafızanın canlı tutulduğu “Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na” Eminönü ve Kadıköy’den kalkan vapurlarla ulaşılabiliyor.