Topkapı Sarayı’nda bir ilk: Yeni sergileme düzeniyle ziyarete açıldı!

Milli Saraylar Başkanlığı tarafından Topkapı Sarayı’nın Harem bölümünde aşama aşama planlanan restorasyon faaliyetlerinden biri daha tamamlandı. Topkapı Sarayı Haremi’nde yer alan Cariyeler Taşlığı ve Hamamı ile Kuşhane Mutfağı yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı.

Restorasyonu tamamlanan bölümler ziyarete açıldı

Çalışmalar kapsamında Cariyeler Taşlığı ve Cariyeler Hamamı ile Kuşhane Mutfağı, yeni sergileme düzeniyle ilk defa ziyarete açıldı. Yeni açılan bölümlerde, Milli Saraylar Koleksiyonları’ndan seçilen objeler ve dönemin karakteristik özelliklerini yansıtan silikon heykelle canlandırmalar yapıldı.

Harem bölümünün en çok merak edilen bölümlerinden olan Cariyeler Taşlığı, Cariyeler Hamamı ve Kuşhane Mutfağı, salı günü hariç her gün 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Haremin en küçük avlusu: Cariyeler ve Kadın Efendiler Taşlığı

Sarayda restorasyon sonrası açılan yeni bölümlerden Cariyeler ve Kadın Efendiler Taşlığı, Harem’in en küçük avlusu olarak biliniyor ve etrafında Kadın Efendiler ile cariyelere ait koğuşlar yer alıyor. 16. yüzyılın ortalarında inşa edilen Taşlık’ta, dairelerin yanı sıra hamam, çamaşırhane ve kiler gibi günlük ihtiyaçların karşılandığı alanlar bulunduğu görülüyor.

Osmanlı yemek ve sofra kültürüne ışık tutuyor

Topkapı Sarayı Haremi’nde yeni açılan bir başka bölüm ise Kuşhane Mutfağı’da Altın Yol üzerinde bulunuyor. Restorasyon sonrası modern sergileme düzeniyle ziyarete açılan Kuşhane Mutfağı’nda, Topkapı Sarayı Koleksiyonu’ndan seçilen tombak, gümüş, bakır kap ve kaşıkların da aralarında bulunduğu objeler yer alıyor.

Hamam kültürünü yansıtan 120’ye yakın eser

Sarayın en eski yapılarından biri olan Cariyeler ve Kadınefendiler Hamamı, titizlikle yürütülen restorasyon çalışmaları sonrasında, tarihinde ilk kez ziyarete açıldı. Topkapı Sarayı’nın en eski yapılarından biri olan hamam; soğukluk, ılıklık ve sıcaklık olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Hamamda dönemin özelliklerini ve hamam kültürünü yansıtan 120’ye yakın eser sergileniyor.

Konuya ilişkin basın mensuplarına açıklamada bulunan Milli Saraylar Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, “Topkapı Sarayı’nın restorasyonları tamamlanan bölümlerini hızlı bir şekilde ziyaretçilerimizle buluşturmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda Harem’de özellikle Cariyeler Taşlığı olarak bilinen kısımda Kadın Efendiler Dairelerinin, Cariyeler Koğuşunun ve Cariyeler Hamamı’nın olduğu bölümde restorasyonlarımız devam etmekte.” dedi.

Kocaman, Cariyeler Hamamı’nda hamam kültüründe kullanılan yaklaşık 120 eserin sergilendiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“Mabeyn Yolu olarak bilinen ve devamı olan Altın Yol’da da Kuşhane Mutfağı’nın tefrişini tamamladık. Kuşhane Mutfağı, padişahın özel mutfağıdır. Sarayda usul sadece bir mutfakta yemek pişirilir ve sarayın belli bölümlerinde sunumlara hazırlanır. İşte padişahın sofrası da Kuşhane Mutfağı dediğimiz mutfakta sunuma hazırlanır. Orada da sarayın mutfağına benzer, sunumunun olacağı şekilde tefrişini yaptık ve ziyaretçilerimizle buluşturduk.”

“400-500 yıllık bir yapı olmasından dolayı buranın elbette ki belli zorlukları var”

İlhan Kocaman, Topkapı Sarayı’nın her yerini ziyaretçilere açmak istediklerini, fakat yapıların statik özellikleri, giriş çıkışları ve merdivenli olan bölümler sebebiyle ziyarete uygun olmadığını aktararak, şunları kaydetti:

“Ziyarete açılabilecek bölümler veya ziyaretçinin girebileceği şekilde akışın olabileceği bütün mekanları, hızlı bir şekilde diğer ziyaretçilerimizle buluşturmak istiyoruz. Malum 400-500 yıllık bir yapı olmasından dolayı buranın elbette ki belli zorlukları var. Saray, harem hayatının yaşandığı mekan olmasından dolayı da sarayda yaşayanların statülerine göre mekanlar belirlenmiştir. Bazı mekanlar örneğin valide sultan, hanım sultanlar, şehzadeler ve padişah kızlarına ait bölümler biraz daha ferah, geniş olurken, hizmet erbabı olarak bildiğimiz cariyelerin mekanları daha dar ve günümüze göre daha kullanışsız. Ondan dolayı bu kısımların gezi düzeneği biraz daha zor olmakta. Öbür bölümler yani kadın efendiler veya valide sultanların dairelerinin restorasyonları hızla sürmekte ve yakın zamanda inşallah tamamlananları hemen ziyarete açacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir