Topkapı Sarayı’ndaki “Mekke ve Medine” temalı tablolar restore ediliyor  

Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Koleksiyonu’na ait, ‘Mekke’ ve ‘Medine’ şehirlerini tüm ayrıntılarıyla gösteren 200 yıllık iki tablo restore ediliyor. Bugüne kadar sergilenmeyen tablolar, restorasyonları tamamlandıktan sonra sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Türkiye’nin en zengin tablo koleksiyonuna sahip olan Milli Saraylar Başkanlığı, müzecilik faaliyetlerinin temelini oluşturan restorasyon çalışmalarıyla kültürel mirası korumaya devam ediyor.  Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Koleksiyonu’na ait, İslam aleminde kutsal olan ‘Mekke’ ve ‘Medine’ tabloları, başkanlığa bağlı Tablo Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi’nde restore ediliyor.

‘Medine’ tablosunun restorasyonunda sona gelindi

Görsel belge niteliği taşıyan ‘Mekke’ ve ‘Medine’ temalı iki tablo için restorasyon planı hazırlandı. Plan kapsamında ‘Medine’ tablosunun restorasyonunda sona gelindi. ‘Mekke’ temalı tablonun ise belgeleme işlemi tamamlandı.

“2 ay gibi bir süre içerisinde tamamlamayı planlıyoruz”

Milli Saraylar Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, “6 aydır bu eserlerimizin restorasyonları sürmektedir. 2 ay gibi bir süre içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Restorasyonun ardından tablolar, Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler kısmında ziyaretçilere sunulacak. Hırka – i Saadet Dairesi’nde bunları ziyarete açacağız. Bu iki tablo özel tablolardır. Çünkü Osmanlı’da çok fazla yağlı boya tabloya rastlayamıyoruz. Ancak bu iki tablo hem yağlı boya eser olmasından dolayı hem de Mekke ve Medine’yi anlatmasından dolayı da ayrı bir önem arz ediyor.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir