Hacıoğlu, vakıfların dayanışma ve yardımlaşma kültürünün en güzel örnekleri olduğunu söyleyerek, vakıfların 100. yılını kutladı. Tekirdağ’da bedesten ve cami gibi önemli vakıf eserlerinin bulunduğunu ifade eden Hacıoğlu, bu eserlerin restorasyonla gelecek kuşaklara aktarıldığını söyledi.
Kentte yapılan restorasyonlardan biri olan Mirliva Hüseyin Paşa Camii’nin tamamlandığını belirten Hacıoğlu, son 20 yılda 15 vakıf eserinin restore edildiğini anlattı. Hacıoğlu, “Ecdadımızdan bizlere yadigar olan vakıfları yaşatarak, koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak derdindeyiz” dedi.
Hacıoğlu, Tekirdağ’da vakıf eserlerinin restorasyonunun devam edeceğini söyledi. 500 yıllık Mirliva Hüseyin Paşa Camii’nin restorasyonunun iki yıl önce tamamlandığını ve çalışmaların ardından ibadete açıldığını belirtti. Caminin yanında bulunan türbe, çeşmeler ve çevre düzenlemesinin de yenilendiğini ifade etti. Mirliva Hüseyin Paşa Camii’nin, Osmanlı mimarisinde görülen ters “T” planlı, zaviyeli camilerden olduğunu ve kesme taştan yapıldığını açıkladı. Caminin önünde üzeri kasnaklı kubbelerle örtülü beş bölümlü bir son cemaat yeri bulunduğunu, mihrabının yuvarlak niş şeklinde olduğunu ve taş kaideli, yuvarlak gövdeli tek şerefeli minaresi olduğunu ekledi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restorasyonu tamamlanan İnecik Mahallesi'ndeki Mirliva Hüseyin Paşa Camii'nin aslına uygun olarak yenilendiğini belirtti. Ayrıca, Edirne ve Kırklareli'nde de 20 yılda 70'ten fazla vakıf eserinin restore edildiğini ve bu eserlerin gelecek kuşaklara aktarıldığını ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2002 yılından bu yana sorumluluk sahasındaki pek çok kültürel mirası restore etti. Bu çalışmalar kapsamında cami, hamam, türbe, çeşme ve çarşılar gibi kültürel ve turistik değeri olan birçok eser yeniden ayağa kaldırıldı.