TCG Kınalıada Tokyo’da ilgiyle karşılandı

Japonlar,  Türkiye-Japonya diplomatik ilişkilerinin 100. yılı ve Ertuğrul Fırkateyni’nin seyrinin 134. yılı dolayısıyla Tokyo’da halkın ziyaretine açılan TCG Kınalıada korvetine yoğun ilgi gösteriyor.

20 ülke ve 24 liman

Japonya’ya 1890’da giden ancak dönüş yolunda batan Ertuğrul Fırkateyni’nin anısına Türkiye’den nisan ayında yola çıkan TCG Kınalıada, 20 ülke ve 24 limanı kapsayan seferinde Uzak Doğu’daki menziline ulaştı.

Halkın ziyaretine açıldı

134 yıl sonra Ertuğrul’un rotasını izleyen askeri gemi, Japonya’daki ilk durağı Kuşimoto’yu 8-11 Haziran’da ziyaret etti ve başkent Tokyo’ya 12 Haziran’da ulaştı. Terminal rıhtımında demirli gemi, 14-15 Haziran’da başkentte halkın ziyaretine açıldı.

Küçük gruplar halinde rıhtıma alınan Japon halkı, iskeleye tırmanıp TCG Kınalıada’nın güvertesine çıktı. Askeri mürettebatın nazik rehberliğinde güverte dahil geminin bazı kısımları gezdirilen Japonlar, Türk savunma sanayisinin modern ürünlerini gözlemleme şansını yakaladılar.

“Değerli bir deneyim”

Ziyaretçilerden Iwatsuki Kazumitsu, TCG Kınalıada’nın halkın ziyaretine açılmasından memnun kaldığını belirterek, Türk donanma mürettebatının nazik rehberliğinden dolayı şükranlarını sundu.

“Böyle bir gemiye binmek, pek sık rastlanan bir durum değil dolayısıyla değerli bir deneyimdi.” diyen Iwatsuki, iki ülke arasındaki “dostluğun sonraki 100 yılda da sürdürülmesi” temennisini dile getirdi.

“Ertuğrul Fırkateyni’nin tarihi hikayesini çoğu biliyor”

TCG Kınalıada’yı gezen “Japonların heyecanını” fark ettiğini belirten Gemi Komutanı Deniz Yarbay Serkan Doğan, “Ertuğrul Fırkateyni’nin tarihi hikâyesini çoğu Japon biliyor. Bunu, bir Türk gemisiyle somutlaştırmak için bizzat geldiklerine şahit oldum.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir