Türk milletinin gücünü tüm dünyaya gösteren 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü, ülkemizde her yıl büyük bir coşkuyla kutlanıyor. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 109. yıl dönümünde Çanakkale’nin büyüleyici güzelliklerini ve tarihini keşfedebilirsiniz.
Türk milleti, 18 Mart 1915’te tarihe adını yazdırdı
Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Savaşı, 19 Şubat 1915’te Çanakkale Boğazı’ndaki deniz savaşıyla başladı. Çanakkale’de 18 Mart 1915’te elde edilen deniz zaferi, Türkiye’nin geleceği için bir dönüm noktası oldu.
UNESCO’nun 2014’te Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı alanlarını Dünya Mirası Geçici Listesi’ne almasının hemen ardından kurulan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, şehirdeki tarihi ve kültürel durakları ziyaretçileriyle buluşturuyor.
Çanakkale’nin tarihi ve kültürel durakları;
Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca hazırlanan “Çanakkale Savaşları Mobil Müze Tırı”, Çanakkale’yi ziyaret fırsatı bulamayanlara Çanakkale ruhunu götürmeyi amaçlıyor. İçinde Çanakkale Savaşları’ndan kalma objelerin, resimlerin, fotoğrafların, Çanakkale askeri heykeli ile videoların gösterildiği ekranların bulunduğu müze, özellikle çocuk ve gençler tarafından ilgiyle karşılanıyor.
Seddülbahir Kalesi
17. yüzyıl ortalarında Çanakkale Boğazı girişini korumak amacı ile inşa edilmiş olan Seddülbahir Kalesi, ziyaretçilerini büyüleyici manzarası eşliğinde tarihte zaman yolculuğuna çıkarıyor.
Bigalı Atatürk Evi ve Müzesi
Çanakkale Muharebeleri’ni kazandıran planlamaların yapıldığı Bigalı Atatürk Evi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Cephesi’ndeki faaliyetlerinin kronolojik olarak aktarıldığı bilgi panoları ve kişisel gündelik eşyalarıyla tarih tutkunlarının ilgisini topluyor.
Kilitbahir Kalesi
Çanakkale Boğazı’nın Avrupa kıyısında yer alan Kilitbahir, tarihi kalıntıları ve manzarasıyla dikkat çekiyor. Ana ziyaret alanları “Sarı Kule, Geç Dönem Avlusu, Piri Reis ve İç Kule” olan Kilitbahir’de Osmanlı’nın kale hayatı sergileniyor. Ahşap merdivenlerle çıkılan kulenin son katında ise kalede gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan buluntular yer alıyor.
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi
2012’de hizmete açılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Çanakkale Muharebeleri’nin farklı evrelerinin anlatıldığı 11 oda boyunca 8 dilde izlenebilen sinevizyon gösterimi ve iki kata yayılmış sergi alanıyla yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.
Anadolu Hamidiye Tabyası
Anadolu Hamidiye Tabyası, ziyaretçilerine tarihi bir atmosfer yaşatıyor. Eceabat’a geçme fırsatı bulamayan ziyaretçiler için tasarlanmış olan sergi alanlarında etkileyici bir enstalasyon ve güçlü bir anlatım yer alıyor.
Siper Canlandırma Alanı
Siper Canlandırma Alanı, Çanakkale Kara Muharebeleri sırasında askerlerimizin içinde bulundukları atmosferi ses efektleri eşliğinde deneyimleme imkanı sunuyor.
Engelsiz Müze
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, özel gereksinimli ziyaretçilerin de tarihi yapılar içine konumlandırılan sergi alanlarında dolaşabilmelerine hassasiyetle yaklaşıyor. Tarihi yapılardaki fiziksel koşulların izin vermediği alanlarda, sanal gerçeklik gözlükleri ile turlar düzenleniyor.