Tarihin sularla birleştiği şehir: Limyra Antik Kenti

Benzersiz su sistemleri ve tarihi yapılarıyla dikkat çeken Antalya’nın Finike ilçesindeki Limyra Antik Kenti, ziyaretçilerine farklı bir deneyim yaşatıyor.

Likya bölgesinin önemli şehirlerinden biri olan Limyra, Toçak Dağı eteklerinde yer alıyor ve milattan önce 4. yüzyıla uzanan bir geçmişe sahip.

Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine dair izler taşıyan kent, Likya Kralı Perikle döneminde başkent, Bizans döneminde ise piskoposluk merkeziydi.

Surları, kaya mezarları, Perikle Heroonu anıt mezarı, Roma hamamı ve 6 bin kişilik tiyatrosuyla tanınan Limyra, ortasından geçen suların doldurduğu sokaklarıyla da ünlü.

Bu sular, özellikle Roma döneminde yapılan kanal ve drenaj sistemleriyle kontrol altına alınmış. Günümüzde ise bu antik sokaklardaki su, ziyaretçilere hem serinleme hem de tarih içinde yürüyüş deneyimi sunuyor.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Martin Seyer, 1969’da başlayan kazıların, Limyra’nın kentsel gelişimini anlamaya yönelik olduğunu belirtirken, suyun bu antik kentteki çalışmalar için hem zorluk hem de turistik bir cazibe yarattığını ifade ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir