“Tarihin sıfır noktası” 6 yılda 2 milyon 800 bin kişiyi ağırladı

2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen ve “tarihin sıfır noktası” olarak nitelendirilen Göbeklitepe’yi 6 yılda 2 milyon 800 bin kişi gezdi.

Güneydoğu Anadolu’nun en gözde rotaları arasında bulunan Göbeklitepe, 12 bin yıllık tarihi geçmişiyle ziyaretçilerini zaman yolculuğuna çıkarıyor. Tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen bölge, değerini ilk ibadet yerine ev sahipliği yapmasıyla kazanıyor.

Türkiye ve dünyadaki bilinirliği her geçen gün artıyor

Güneydoğu Anadolu’nun en önemli gezi rotası konumuna gelen Göbeklitepe’de, Neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar bulundu.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde

Ortaya çıkarılan neolitik döneme ait eserlerle ünü her geçen gün artan tarihi bölge, 2011 yılında UNESCO “Dünya Miras Geçici Listesi”ne alındı, 1 Temmuz 2018’de ise Bahreyn’de düzenlenen 42’nci Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Bu ünvanla dünyadaki bilinirliği artan Göbeklitepe, 2019’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesiyle ziyaretçi sayısını giderek artırdı.

“Ziyaretçi sayısında kayda değer artışlar oldu”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan,  Göbeklitepe’nin 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesi, 2019 yılının ise “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesiyle hem yurt içinde hem yurt dışında tanınırlığının arttığını söyledi.

Ören yerini konu alan animasyon filmleri, kitaplar ve sergilerle Göbeklitepe’nin daha fazla insana ulaşmaya başladığını belirten Aslan, şöyle konuştu:

“UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesinin ardından hem Şanlıurfa’nın hem Göbeklitepe’nin bilinirliği ve ziyaretçi sayısında gerçekten kayda değer artışlar oldu. UNESCO’ya girişinden bu yana Göbeklitepe, 2 milyon 800 bin ziyaretçiyi ağırladı. Bu 6 yıllık süreçte pandemi dönemi, talihsiz bir deprem ve sel felaketini yaşadık. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Göbeklitepe, hem Şanlıurfa’nın hem bölgenin hem de kısmi olarak da ülkenin kültür turizmi anlamında lokomotif görevini üstlendi. Göbeklitepe’yi sadece bir ören yeri ve kazı alanı olarak görmemek lazım. Göbeklitepe Şanlıurfa için aslında bilimsel anlamda dünyaya ismini duyurdu, Taş Tepeler Projesi’nin de başlangıcı anlamında çok önemli bir nokta çünkü Göbeklitepe ile Şanlıurfa’nın neolitik dönemdeki yerinin dünyada ne kadar önemli bir yerde olduğunu bilim çevresine göstermiş oldu. Göbeklitepe’nin ziyaretçi sayısı artmaya devam ediyor ama gelecek dönemde sadece bölgemize ve kentimize değil, ülkemize kültür turizmi anlamında büyük bir ziyaretçi potansiyeli sağlayacaktır diye düşünüyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir