Mersin’in Akdeniz kıyısındaki Kız Kalesi, Tarihi yapısıyla göz doldururken, hikayesiyle de İstanbul’daki Kız Kulesi’ni hatırlatıyor.
Turizm sektörüne önemli katkısı olan Mersin’deki Kız Kalesi, hikayesi ve tarihi yapısıyla görenleri adeta büyülüyor.
Tarihi olarak oldukça zengin bir il olan Mersin’de bulunan Kız Kalesi, Mersin’in Erdemli ilçesinde konumlanan ihtişamlı bir kaledir. Kız Kalesi’nde birçok imparatorluğun hüküm sürdüğü bilinmektedir.
Kız Kalesi Tarihi
Eski adı Korykos (Corycus) olarak bilinen Kız Kalesi, M.Ö. 4.yy’da yapıldığı söylenmektedir. Kaleyi yapanlar Grekler olarak bilinmektedir. Kız Kalesinin en parlak ve en önemli dönemi Romalılar zamanında yaşanmıştır. Tarihine bakıldığında ise, sadece Romalılar değil birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu Medeniyetler: Osmanlı Devleti, Bizanslılar, Romalılar, Selevkoslar, Fransızlar, Ermeniler, Selçuklular olarak sıralanır.
Kız Kalesi efsanesi
Kızkalesi hakkında anlatılan efaneye göre; “Vaktiyle bir kral çok sevdiği tek kızının geleceğini öğrenmek için bir falcıya danışmış. Kızının yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenince, prenses için bu kaleyi yaptırmış. Kral, bir gün kızına bir sepet üzüm göndermiş. Ne var ki sepette gizlenen yılan kızı sokarak öldürmüş.” İstanbul’daki Kızkulesi için de benzer bir anlatım kullanılmaktadır.