Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) tarafından “Kırsal Turizm Alanı” ödülüne layık görülen Sakarya’nın Taraklı ilçesi, tarihi konakları, doğası ve yöresel lezzetleriyle ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının başvurusuyla İspanya’nın başkenti Madrid’de 3 Aralık 2021’de düzenlenen BMDTÖ’nün 24. Genel Kurulu’nda “Kırsal Turizm Alanı” ödülü almaya hak kazanan Taraklı, Osmanlı ahşap mimarisinin özgün örneklerinden tarihi konaklarının yanı sıra el sanatları ve yöresel lezzetleriyle ön plana çıkıyor.
Çeşitli dizi ve reklam filmlerine ev sahipliği yapan, amatör ve profesyonel fotoğrafçıların uğrak mekanı arasında yer alan Taraklı, organik ürünleri, termal suları, Karagöl Yaylası’nda oluşan menderesle de dikkati çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığınca tescilli 200’ün üzerindeki tarihi yapının bulunduğu ilçede bundan sonraki süreçte, daha fazla yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlamak, kültürel ve tarihi dokuyu korumak için UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girilmesi hedefleniyor.
“En büyük hedefimiz kapımıza UNESCO tabelasını asabilmek”
Taraklı Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı, ilçenin yaylalar, tarihi yapılar, kaplıcalar ile turizm çeşitliliğine sahip olduğunu söyledi. “Kırsal Turizm Alanı” ödülünün önemine değinen Pilavcı, “UNESCO, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütünün sayfalarında, ilanlarında, sosyal medyalarında artık Taraklı’nın fotoğraflarını, tanıtımlarını görmüş oluyoruz. Bunun yabancı turist anlamında da çok katkısını görmeye başladık.” dedi.
Pilavcı, doğal, tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra misafirperverliğiyle de öne çıkan ilçeye gelen ziyaretçilerin yöreden memnun ayrıldığını kaydetti. Tarihi konakların restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Pilavcı, “Restorasyon bekleyen daha 100’ün üzerinde binamız var. Restorasyon kolay bir şey değil. Turizmden gelen gelirimiz arttıkça restorasyonlarımız da çoğalıyor.” diye konuştu.
Pilavcı, ilçenin ziyaretçilere sunduğu olanaklardan bahsederek, “Taraklı’ya günübirlik gelenler, tarihi sokaklarını gezdikten sonra Karagöl Yaylası’nda serinliyor. İsterse burada bir gece kamp alanlarında çadır kuruyor, istemezse dönüyor. Yöresel ürün alışverişini yapıyor, kaplıcalarda günübirlik konaklayabiliyor.” ifadelerini kullandı.
Ödülün turizm alanında farkındalık oluşturarak önlerini açtığına işaret eden Pilavcı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmek için çalışacaklarını vurguladı. Pilavcı, “İnşallah hem coğrafya olarak hem de manevi olarak uzun yıllar Taraklı, bozulmadan böyle kendinden bahsettirir. En büyük hedefimiz kapımıza UNESCO tabelasını asabilmek. Binlerce yıllık geleneklerimizi devam ettirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.
İbrahim Pilavcı, ilçede daha fazla ziyaretçi ağırlamak, kültürel ve tarihi dokuyu korumak için çalışmaları kararlılıkla sürdüreceklerini sözlerine ekledi.