Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin 9. durağı “Sur Kültür Yolu Festivali” başladı.
Açılışı Sur ilçesindeki tarihi İçkale Müze Kompleksi’nde basın mensuplarının gezisi ve müzik dinletisiyle gerçekleştirilen Sur Kültür Yolu Festivali’nde dengbejlerden popüler sanatçıların konserlerine, tiyatro temsillerinden Türkçe, Kürtçe, Ermenice şarkıların seslendirileceği konserlere, çocuk programlarından Eyvan gecelerine pek çok etkinlik yer alacak.
Mezopotamya’nın çok dinli, çok dilli ve çok kültürlü yapısı, kendine has mimarisi ve sanat anlayışı ile birçok uygarlığın merkezi Diyarbakır’daki festivalde, 9 gün boyunca 40’tan fazla noktada 500’ün üzerinde etkinlik sanatseverlerle buluşacak.
Sur Kültür Yolu Festivali süresince Dağ Kapı Meydanı, Keldani Kilisesi, Ulu Camii, Paşa Hamamı, Hasan Paşa Hanı, Hz. Süleyman Camii, Keçi Burcu, Kurşunlu Camii, Surp Giragos Kilisesi, Şeyh Muhtar Camii, Mesudiye Medresesi, Meryam Ana Kilisesi, Kervansaray, Cemil Paşa Konağı, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Dicle Köprüsü, Ben Ü Sen Burcu gibi kadim kentin simge mekanları kültür sanat ve müzik rotası haline gelecek.
Ulu Cami, Hz. Süleyman Camii, Keçi Burcu, Kurşunlu Camii gibi kentin simge mekânları kültür-sanat ve müzik rotası haline gelecek. Meryem Ana Kilisesi’nde Süryani Kadim ilahileri söylenirken, Surp Gıragos Kilisesi’nde Ermeni Bestekârlar Konseri ve İnançların Dili Konseri olacak.
Dağkapı Meydanı da Simge, Oğuzhan Koç, Alişan, Merve Özbey, Fatma Turgut, Murat Dalkılıç, Derya Uluğ, Ferhat Göçer ve Bengü ile renklenecek. Bakanlığa bağışlanan Türk musiki tarihine önemli katkılarda bulunmuş Ermeni bestekârların nota koleksiyonu, Surp Gıragos Kilisesi’nde sergilenecek. Festival kapsamında Atatürk’ün Cumhuriyet Müzesi’nde yer alan binlerce fotoğrafıyla yapay zekâ teknolojisi kullanılarak hazırlanan ‘Bir Hayalin İnşası’ dijital eseri, Arkeoloji Müzesi’nde görülebilecek. Çocuklar için de özel etkinlikler olacak.