Eskişehir’de yer alan 791 yıllık Sivrihisar Ulu Cami, insanlığın ortak mirası oldu.
UNESCO tarafından dünyanın dört bir yanındaki benzersiz tarihi unsurları içeren, gelecek nesillere aktarılması için özen gösterilmesine ilişkin düzenlemeler yapılan listeye Sivrihisar’da bulunan Ulu Cami de dahil edildi.
1232’de Emir Cemaleddin Ali Bey tarafından inşa ettirilen ve 1274’te 3. Gıyaseddin Keyhüsrev’in vekili Abdullah oğlu Eminüddin Mikail Bey’in yaptırdığı onarımla bugünkü görünümüne kavuşan cami, dünya mirası olarak geçmişi geleceğe taşıyor.
Ulu mabet, Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait sütun başlıklarının kullanıldığı direkleri, minberi ve ses düzeni ile dikkat çekiyor.
İbadet nizamına göre mihraba paralel dikdörtgen planlı üç kapısı bulunan camiye, hem cemaat hem de yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.
“UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi bizleri çok onurlandırdı”
Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, “Bizdeki eserlerin yüzde 80’ini Selçuklu eserleridir. Evliyalar, enbiyalar Sivrihisar’dandır. Nasrettin Hoca’nın en güzel sözü ‘dünyanın merkezi’ olduğunu bir kez daha ispatlamış olduk.” dedi.
Sivrihisar’ın Türkiye’nin bir değeri olduğunu vurgulayan Yüzügüllü, “Bundan sonra inşallah tüm dünya tanıyacak. Eserimizin UNESCO Dünya Kalıcı Miras Listesi’ne girmesiyle tüm dünya da bu eserimizi, Selçuklu’dan gelen değerimizi kabul etmiş oldu. Bu saatten sonra Sivrihisar’ımız ve Türkiye’miz dünya liglerine girdi diyelim.” ifadelerine yer verdi.