Semerkant’ın sırrı: Danyal Peygamber’in 18 metrelik kabri!

Özbekistan’ın Semerkant şehrinde yer alan ve Danyal Peygamber’in makamı olarak kabul edilen kabir, ziyaretçilerini bahçesindeki sevimli sincaplarla karşılıyor.

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’ne göre, Danyal Peygamber, MÖ 6. yüzyılda Babil Sarayı’nda yaşamış ve İsrailoğullarına gönderilmiş bir peygamber. Ansiklopedide, uzun bir ömür sürdüğü belirtilen Danyal Peygamber’in tam olarak ne zaman ve nerede vefat ettiği konusunda ise kesin bilgi bulunmuyor.

Kur’an-ı Kerim ve hadislerde Danyal Peygamber hakkında bilgi yer almazken, bazı İslam kaynakları onun peygamber olduğunu geçiyor. Dünyanın farklı bölgelerinde Danyal Peygamber’e ait olduğu ileri sürülen kabirler mavcut. Türkiye’de de Mersin ve Diyarbakır’da bu türden kabirler bulunuyor.

Semerkant’ın eteklerinde, Siyab Nehri’nin yakınlarında yüksek bir tepede yer alan Danyal Peygamber’in kabri, hergün çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Bazı kaynaklar, bu kabrin Hristiyanlar tarafından bugünkü yerine taşındığını belirtiyor.

Özbekistan kaynaklarına göre, “Hoca Daniyar Peygamber” adıyla bilinen kabir, 14. yüzyılda Timur İmparatorluğu’nun kurucusu Emir Timur tarafından İran-Irak sınırındaki Şuş şehrinden Semerkant’a getirilmiş. Yaklaşık 18 metre uzunluğundaki kabir, Emir Timur’un yerinin tam olarak bilinmemesi için uzun yaptırdığı rivayet ediliyor.

Kabirin bahçesinde bulunan sincaplar, ziyaretçilere adeta ev sahipliği yapıyor. İnsanlardan korkmadan bahçede dolaşan sincaplar, ziyaretçiler tarafından besleniyor. Sincaplar, kabri ziyaret edenlerin ilgisini çeken sevimli bir detay olarak dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir