Dünya üzerinde öyle yerler var ki artık bulunduğu şehrin markası olarak biliniyor. Öyle ki bazıları kendilerini aşarak sadece kendi şehrini değil, ülkesini temsil eder hale geliyor. Şehrin simgesi olarak anılan bu yerler, turizm açısından oldukça önemli. Ülkeler de turist çekmek için uluslararası arenada reklam çalışması yaparken işte bu cazibeli yapıları ön plana çıkarıyor.
Şehrin simgeleri haline gelen yapılar, bir gece ansızın sizi yollara düşürebilir. Belki gördüğünüz bir fotoğrafa hayran kalıp ‘ben buraya gitmeliyim’ diye düşünürken kendinizi uçak bileti bakarken de bulabilirsiniz. Bizler de ihtişamları ve şöhretleri kıtaları aşan şehir simgelerinin olduğu bir liste hazırladık.
PİRAMİTLER, KAHİRE, MISIR
Mısır denince akla gelen ilk şey tabii ki piramitler. Aslında Kahire’de bulunan piramitler bu şehrin simgesi halinde gelmiş durumda fakat yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu yapı, kendini aşarak ülkenin sembolü oldu. Bölgede yer alan en görkemli yapılar arasında bulunan Gize piramitlerinin gizemi hala çözülebilmiş değil. Belki de piramitlerin bu kadar popüler hale gelmesinin sebebi budur. Keops adlı piramit ise Dünyanın 7 Harikası Listesi’nde yer alıyor.
EYFEL KULESİ, PARİS, FRANSA
Dünyanın en romantik şehri olan Paris’in simgesi olarak anılan Eyfel Kulesi, 325 metrelik bir demir kule. Kule, özellikle son dönemlerde o kadar popüler hale geldi ki herhalde dünya üzerinde bilmeyen yoktur. 1,665 basamakla çıkılan Eyfel Kulesi, her yıl milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.
TAC MAHAL, AGRA, HİNDİSTAN
Tac Mahal, Babür İmparatoru Şah Cihan’ın (1593-1666) emriyle, o zamanki imparatorluğun başkenti olan Hindistan’ın Agra şehrinde, Yamuna Nehri’nin kıyısında yaptırıldı.
Dünyada aşk için dikilmiş en estetik ve en büyük anıt olarak kabul edilen bu yapı, Şah Cihan’ın büyük bir aşkla sevdiği eşi Mümtaz Mahal’in (Ercümend Banu Begüm) doğum sırasında ölümü üzerine, onun anısına yaptırılmış.
ÖZGÜRLÜK ANITI, NEW YORK, ABD
Amerika denilince akıllara gelen ilk yapılar arasında bulunan Özgürlük Anıtı, New York’ta bulunuyor. Şehrin sembolü olarak kabul edilen heykel, ayrıca bir gözlem kulesi olma özelliğini de sahip. Heykelin tamamı bakırdan oluşuyor. ABD’nin New York şehrindeki Özgürlük Adası’nda bulunan Özgürlük Anıtı’nın tamamı bakırdan oluşuyor.
Dünyanın en tanınan heykelleri arasında yer alan Özgürlük Anıtı, ABD tarafından inşa edilmedi. Ülkenin kuruluşunun 100. yılında Fransa tarafından hediye edildi.
KOLEZYUM, ROMA, İTALYA
İtalya’da sembol olarak nitelikte onlarca yapı var fakat Roma’da bulunan Kolezyum’un yeri bir başka. Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen bir arena. MS 72’de komutan Vespasianus tarafından yaptırılmaya başlanan yer, MS 80’de tamamlandı. Bu arena, imparatorun ve Roma halkının eğlenmesi için düzenlenen gladyatör dövüşleriyle oldukça ünlü.
İSA HEYKELİ, RİO DE JANEİRO, BREZİLYA
Brezilya halkı tarafından “Kurtarıcı İsa” olarak anılan İsa Heykeli, Brezilya’nın en bilinen simgesi. Rio de Janerio’da bulunan görkemli heykel, 30 metre yüksekliği ve bin 145 ton ağırlığıyla görenleri etkiliyor. Ayrıca heykelin açılmış kollarının genişliğinin de 30 metredir.
ÇİN SEDDİ, ÇİN
Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanarak ülkenin en bilinen sembolü olan Çin Seddi, dünyanın bilinen en uzun savunma duvarı. MÖ 403’te yapımına başlanan seddin temelinin 20’den fazla krallığın attığı biliniyor. Duvarın neden yapıldığına dair çok sayıda teori ortaya atılsa da en bilinen nedeni, ülkenin dışarıdan gelen saldırılardan korumak istenmesi.