Şanlıurfa tescilli lezzeti olan ciğerle öne çıkıyor. Misafirlerine eşsiz güzellikte muhteşem bir damak şöleni sunan Şanlıurfa ciğeri odun kömürü ateşinde ağır ağır pişiyor. Kısa süre pişen ciğer ateşte kaldığı süre boyunca hiç yerinde durmuyor. Ciğer ustası ciğeri sürekli çevirerek kendi tabiriyle ‘dans ettiriyor’.
Şanlıurfa’nın yöresel lezzeti olan ciğer sabah, öğle ve akşam günün her saatinde yeniliyor. Sabaha kadar açık olan ciğerciler kentin her köşesinde mis kokular yanan tezgahlarında ciğer pişiriyorlar. Odun kömürü ateşinde ağır ağır ve dans ederek pişirilen ciğerler yöresel baharatlarla da lezzetlendiriliyor. Herkesin unutulmaz tatlar arasına aldığı ciğer Şanlıurfa’nın tescil yemeği aynı zamanda. Buraya gelen herkes mutlaka bir ciğer dürüm yemeden gitmiyor.
Ciğer ustaları burada ciğerin az az yendiğini söylüyor. Yani beklerken servis bölünerek yapılıyor ki ciğer soğumasın, sımsıcak yensin. Lezzetli ciğer damaklarda güzel tatlar bıraksın. Mis kokusu üzerindeyken bekletmeden yensin istiyor ustalar.
Yöresel baharatları olan isot ve başka baharatlarla lezzetlendiriyor, her usta kendi imzasını atıyor ciğere. Odun kömürü ateşinde ağır ağır pişen ciğerler sürekli çevriliyor. Ustalar dans ettirdiğini söylüyor. Dans ederek pişen ciğerlerin her köşesi aynı oranda pişiyor ki kuru yeri olmuyor. Aynı zamanda yüksek ateşe de maruz bırakılmıyorlar.
Şanlıurfa ciğerini lezzetli yapan bir diğer güzel detay ise şüphesiz ki türkülerle, ezgilerle pişirilmesi. Pişiren usta ciğere yörenin kendine has türküleriyle bir imza daha atıyor böylelikle. Şanlıurfa ciğeri unutulmayan lezzetler arasına da girmiş oluyor.
Şanlıurfa’da düzenlenen sıra gecelerinde ciğere çiğ köfte eşlik ediyor. lezzetler eğlenceli sazlı sözlü türkülerle buluşuyor ve güzel anılar birikiyor misafirler için. Apayrı bir deneyim olan Şanlıurfa gezisinde siz de ciğerinizi yemeden, sıra gecelerine katılıp çiğ köfteyi türkülerle yoğurmadan dönmeyin.
1 yorum