Samsun Kültür Yolu Festivali başladı!

Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin coşkusu, Adana, Şanlıurfa ve Bursa’nın ardından bu yıl ilk kez Samsun’da yaşandı. 8-16 Haziran 2024 tarihleri arasında düzenlenen festival, 30’dan fazla mekânda 600’den fazla etkinlikle Samsunlulara unutulmaz anlar yaşatacak. Festival kapsamında konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler ve gastronomi deneyimleri gibi çeşitli etkinlikler yer alacak

Festivalin açılışı, Samsun Atatürk Kültür Merkezi Aydın Gün Sahnesi’nde, Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği “Şahmeran” operasıyla yapıldı. Bujor Koinic’in bestelediği ve Şefik Kahramankaptan’ın librettosunu yazdığı eser, Murat Atak rejisiyle izleyicilerin beğenisine sunuldu.

Samsun’un dört bir yanı festival boyunca sergi alanına dönüştü. Samsun Müzesi, Refik Anadol’un “Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları” sergisi ile dikkat çekerken, “Besmele-i Şerif Hat Sergisi”, “Karakalem Sergisi” ve “1919 Samsun” sergileri de ziyaretçileri bekliyor. Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde “Azerbaycan’dan Kareler ve Festivaller” ve “Kentler ve Güzellikler Fotoğraf Sergisi-4” sergileri; Kent Müzesi’nde ise “Türk İslam Tarihine Yön Veren Mektuplar” sergisi yer alıyor. Ayrıca, festival süresince çeşitli mekânlarda dijital sanat eserleri ve geleneksel el sanatları sergileri de sanatseverlerle buluşuyor.

Saathane Meydanı’nda gerçekleşen “Prof. Dr. Ubeydullah Sezikli ile Saz Söz ve İrfan” konseri, konuk sanatçı Eda Karaytuğ ile büyük ilgi gördü. Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde “Gençlik ve Çocuk Korosu” konserleri, Samsun Müzesi Konferans Salonu’nda ise sanat ve halk müziği konserleri düzenlendi.

Atölye çalışmaları festivalin ilgi çeken bir diğer etkinliği oldu. Samsun Atatürk Kültür Merkezi’nde cam şekillendirme, Tütün İskelesi’nde kilim dokuma ve geleneksel el sanatları atölyeleri yoğun katılımla gerçekleşti. Ayrıca, fotoğraf tutkunları Samsun Fotoğrafçılar Maratonu’na katılarak şehrin güzelliklerini keşfetti.

Festival, Filistin mücadelesine de saygı duruşunda bulundu. Naci El-Ali’nin “Hanzala” sergisi, Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde sergilendi. Samsun Müzesi Konferans Salonu’nda Filistin Direniş Sineması’na ait belgesel ve film gösterimleri yapıldı.

Çocuklar için de birçok etkinlik düzenlenen festivalde, Doğupark’ta kurulan “Çocuk Köyü”nde tiyatro, atölye çalışmaları, sahne gösterileri ve çeşitli sanat eğitimleri gerçekleştirildi. “Rafadan Tayfa” çocuk tiyatrosu minik izleyicilere keyifli anlar yaşattı.

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Kültür Sanat Merkezi’nde “Anadolu Mozaik Giysi Koleksiyonu”, Samsun Büyükşehir Sanat Merkezi Toplantı Salonu’nda ise “Samsun Güzellikleri Fotoğraf Gösterisi” etkinliği katılımcılarla buluştu. Ayrıca, Gazi Müzesi, Cerrahi El Aletleri ve Sağlık Müzesi ile Panorama Samsun Dijital Gösterim Merkezi müzeleri festival boyunca ziyaret edilebiliyor.

Türkiye Kültür Yolu Festivali, Samsun’da renkli ve zengin programıyla kültür ve sanatseverlere unutulmaz anlar yaşatmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir