Salda Gölü Mars’a benzerliğiyle Dünya Jeolojik Miras Listesi’ne girdi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Nurgül Balcı, Burdur’daki Salda Gölü’nün “Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Miras Listesi”ne girmesinde, Mars’a benzerliğinin etkili olduğunu belirtti.

Dünya Jeoloji Kongresi’nde Salda’nın adaylık dosyasını hazırlayan Balcı, gölün bu özelliğiyle bilim insanlarının ilgisini daha fazla çekeceğini söyledi.

Balcı, bir bölgenin jeolojik miras olarak kabul edilmesi için görsel bir değer taşıması ve bilimsel bir bilgi birikimi sunması gerektiğini vurguladı. Salda Gölü’nün bu kriterleri karşıladığını ve Mars’taki Jezero kraterine benzer karbonat oluşumlarıyla dikkat çektiğini ifade etti. NASA ile yapılan çalışmalar sonucunda gölün jeolojik öneminin de ortaya konduğunu ekledi.

Gölün çevresindeki karbonatların insan baskısı ve iklim değişikliği nedeniyle tehlike altında olduğunu belirten Balcı, gölün korunması gerektiğini vurguladı. Salda’nın jeolojik miras listesine alınmasının, bölgedeki bilimsel çalışmaları hızlandıracağını düşündüğünü ifade etti.

Ayrıca Balcı, Salda’nın yer aldığı Göller Bölgesi’nin “jeopark” potansiyeline sahip olduğunu ve bunun bölge turizmine katkı sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir