‘Sakin ve müstakil’ tatil arayanlar İznik’te buluşuyor

Bursa’nın İznik ilçesi, Türkiye’nin 5’inci, Marmara Bölgesi’nin en büyük gölünün yer aldığı, göl altındaki bazilikası, çinisi ve 4 imparatorluğa başkentlik yapmasıyla dünyaya adını duyuran nadide turizm merkezlerimizden biri olarak dikkat çekiyor.

Ege ve Akdeniz’deki yoğunluktan bunalan ve daha izole bir tatil isteyenler, günlüğü 8-12 bin TL arasında değişen, 4 ile 10 kişi kapasiteli havuzlu villalarda konaklarken, İznik, sadece yaz aylarında değil, 4 mevsim yüzde 100 doluluk oranıyla tatilcilerin de gözde yerleşim yerlerinden oldu.

M.Ö. 377 ve M.Ö. 64 yılında Bithynia Krallığı’na, 1080 yılında Selçuklu Devleti’ne, 1204-1261 yıllarında Bizans İmparatorluğu’na, 1331-1335 yıllarında ise Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapan Bursa’nın İznik ilçesi, Türkiye’nin en büyük 5’inci gölü, bazilikası, dünyaca ünlü çini ve seramikleri, Helenistik çağdan kalma ızgara planlı kent yerleşimi, Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden kalan anıtsal yapıları ile kültür turizminin yanı sıra ‘müstakil tatil’ anlayışıyla tatilcilerin de gözdesi oldu.

Özellikle Covid-19 pandemisinin ardından geleneksel olarak tercih edilen 5 yıldızlı otellerin, yerini doğayla iç içe, izole ve kişisel alan sunan tatil anlayışına bırakmasıyla, ilçede inşa edilen göl manzaralı, havuzlu, müstakil villalar, 4 mevsim tercih edilmeye başlandı. Günlük konaklama bedeli 8-12 bin TL arasında değişen, 4 ile 10 kişi kapasiteli havuzlu villalar sadece yaz aylarında değil, 4 mevsim yüzde 100 doluluk oranıyla hizmet veriyor.

Konaklama tercihlerinin değişmesiyle, yerli ve yabancı turistlerin İznik’e ilgisinin arttığını söyleyen turizmci Ali Gençtürk, pandemi döneminin bu değişimde önemli bir etken olduğuna dikkat çekerek, “Pandemi dönemi, insanların tatil anlayışını kökten değiştirdi. Artık kalabalık otellerde konaklamak yerine, daha izole ve mahremiyet sunan villalar tercih ediliyor. İnsanlar hem güvende olmak istiyor hem de doğayla baş başa kalarak huzurlu bir tatil geçirmek istiyorlar” dedi.

Yeni tatil anlayışının özellikle aileler ve arkadaş grupları arasında yaygınlaştığını belirten Gençtürk, “Özellikle aileler, çocuklarıyla daha rahat vakit geçirebilecekleri, kendilerine özel alanlarda konaklamayı tercih ediyor. Aynı şekilde arkadaş grupları da bu tür villalarda hem birlikte vakit geçirme hem de bireysel alanlarında dinlenme imkanı buluyorlar. Müstakil villaların sunduğu olanaklar, 5 yıldızlı otellerle yarışır nitelikte. Bu villalar, tatilcilere 5 yıldızlı otel konforunu sunarken, aynı zamanda özgürlük ve mahremiyet sağlıyor. Kendi havuzunuzda yüzebilir, kendi bahçenizde dinlenebilir ve dilediğiniz zaman dışarı çıkmadan tatilinizi sürdürebilirsiniz” diye konuştu.

Müstakil havuzlu villaların önümüzdeki yıllarda popülerliğinin daha da artacağını söyleyen Ali Gençtürk, “Bu trendin devam edeceğini düşünüyorum. Tatilciler artık sadece bir yerden bir yere gitmek değil, gittikleri yerde kendilerini evlerinde gibi hissetmek istiyorlar. Bu da müstakil villaları ön plana çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir