Sakarya ve Antalya’nın coğrafi işaret belgeli kabak tatlısı, iki il arasında rekabet yaşatıyor.
“Antalya kabak tatlısı”, Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının başvurusuyla Türk Patent ve Marka Kurumunca 12 Nisan 2021’de coğrafi işaretle tescillendi.
Bal kabağından yapılan ve damaklarda doyumsuz lezzet bırakan “Antalya kabak tatlısı”, 5 yıldızlı oteller, lüks restoranlar başta olmak kentteki lokantaların menüsünde yer alıyor.
Fırında kızartılmış bal kabakları üzerine çifte kavrulmuş tahin dökülüp, ceviz içi serpilerek servis edilen tatlı, kaymaklı olarak da tercih ediliyor.
Sakarya Ticaret Borsasının başvurusuyla 26 Haziran 2020’de tescillenen “Adapazarı beyaz kestane kabağı”ndan yapılan “Adapazarı kabak tatlısı”nın coğrafi işareti ise 3 Mayıs 2021’de Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasınca (SATSO) alındı.
“Adapazarı kabak tatlısı”, tahin, ceviz, fındık, pekmez ve kaymaklı sunumlarıyla evlerde ve restoranlarda tercih edilen tatlıların başında geliyor.
Özellikle bayramlarda evlere gelen misafirlere sunulan, günlük hayatta da kentteki birçok restoranda servis edilen kabak tatlısı, çevre illerden insanların tatmak için geldiği lezzetler arasında bulunuyor.
“Başka illerden insanlar, Sakarya’ya kabak tatlısı yemeye geliyor”
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, kentin topraklarının ülkenin en verimli tarım arazileri arasında yer aldığını söyledi.
Sakarya’da yetişen kabaktan birçok ürün çıkarıldığını, tatlının da bunlardan biri olduğunu anlatan Altuğ, “Yıllardır kabak tatlısı lezzetli şekilde hem evlerde hem de şehirdeki birçok restoranda yapılır, misafirlere sunulur.” dedi.
Altuğ, 2021’de kabak tatlısının coğrafi işaretini aldıklarını belirterek, kent insanının misafirlere ikramın yanı sıra başka şehirlere giderken kabak tatlısını hediye olarak götürdüğünü ifade etti.
Sakarya’nın göçlerle büyümüş çok kültürlü bir şehir olduğuna değinen Altuğ, “Özellikle buraya göç eden kültürler, yemeklerini de buraya getirmişler. Çok geniş ve leziz mutfağımız var.” diye konuştu.
Kente özgü lezzetlerin en başında kabak tatlısının geldiğine işaret eden Altuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kabak tatlımızla övünüyoruz ve olabildiğince yaymaya, insanların bu lezzeti tatmasına gayret ediyoruz. Birçok şehirde kabak tatlısı yapılıyor ama şehir dışındaki restoranlarda yediğim zaman kabağı nereden aldınız diye soruyorum. Mevsiminde buraya kamyonlarla gelip kabağımızı alıyorlar. Yani başka şehirlerde yapılan tatlı da Sakarya’dan alınan kabakla yapılıyor.”
Kentte 1928 kurulan, kabak tatlısıyla da tanınan restoranın genel koordinatörü Sezcan Tahan ise tatlıda kentte yetişen kabakları tercih ettiklerini söyledi.
Tahan, bir gün öncesinde soyulmuş halde şekere yatırılan kabakların, kaynatıldıktan sonra tepsilerde fırınlandığını ve üzerine özel şerbet döküldüğünü anlattı.
Türkiye’nin çeşitli illerinden kabak tatlısı yemek için insanların kente geldiğini belirten Tahan, “Sakarya’nın Türkiye’de kabak tatlısıyla bu kadar çok üne kavuşması, onca mesafeye rağmen insanların buraya gelmesi, beyaz kestane kabağının özelliği bence.” dedi.
“Antalya bal kabağının daha lifli olması dolayısıyla tatlıda istenen kıvamı vermediğini” savunan Tahan, “Lifli olduğu için çok yumuşak, tabağa koyabileceğimiz kabak tatlısını bize vermiyor. Sakarya’nın beyaz kestane kabağı tam kıvamında, geceden şekere bastığımız ve fırınladığımız halde istediğimiz tabağa konulabilir çıtır lezzetli oluyor. Sakarya’yı Türkiye’de bir tık daha ileri götüren tatlının sebebi bu, kabağımızın güzel olması.” değerlendirmesinde bulundu.
“Antalya kabak tatlısı lezzet bakımından farklı”
Antalya’nın en köklü restoranlarından birinde 34 yıldır mutfak şefi olarak görev yapan Raif Kahraman, yıllardır kabak tatlısının Antalya tatlısı olarak bilindiğini söyledi.
Bölgede yetişen bal kabaklarını kullandıklarını anlatan Kahraman, “Kabakları akşamdan soyuyoruz, şekere yatırıyoruz. Tane zencefil ve karanfil koyuyoruz ve sabaha kadar bekletiyoruz. Sabah sulanmış oluyor, bir bardak su koyup, fırına sürüyoruz. Yaklaşık 4,5 saatte pişiyor. Kimisi tahinli kimisi cevizli kimisi de kaymaklı yiyor. İsteğe göre servis ediyoruz. Özellikle manda kaymağı kullanıyoruz.” diye konuştu.
Kahraman, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde de kabak tatlısı yapıldığını ancak Antalya’dakinin lezzet bakımından farklı olduğunu belirtti.
Tatlıda kullanılan kabağın da yöreden yöreye farklılık gösterdiğini dile getiren Kahraman, “Sakarya’nın kestane kabağı, daha sert. Antalya’nın kabağı daha yumuşak ve ballı oluyor, sadece Antalya bölgesinde yetişiyor. Sakarya kabağı, Antalya’da tutulmuyor.” dedi.
Restorana gelen misafirlerin çoğunun kabak tatlısı talep ettiğini anlatan Kahraman, kentteki hemen hemen tüm restoranlarda kabak tatlısı yapıldığını sözlerine ekledi.