Sağlık sektörünün geçmişten günümüze gelişimi bu müzede!

Samsun Cerrahi El Aletleri ve Sağlık Müzesi, geçmişten günümüze kullanılan , yurt dışından getirilen ve Kurtuluş Savaşı döneminden kalan 280 türde eşya ile ziyaretçilerini sağlık sektöründe zamanda yolculuğa çıkarıyor.

200 yıllık eserler sergileniyor

Müzede geçmişten günümüze kullanılan protezler, dişçi koltuğu, hasta taşıma sedyesi, ahşap tekerlekli sandalye, kulak burun boğaz ve diş alanında kullanılan eski aletler gibi 280 türde tıbbi cihaz ve eşya, sağlık turizminin geçmişten günümüze gelişimini yansıtıyor.

Eski tıbbi cihaz ve aletlerin yanı sıra günümüzde kullanılanların da müzede sergilendiğini anlatan Samsun Medikal İnovasyon Kümesi Derneği Başkanı Ahmet Alp Doğru, “Müzede, Samsun’da üretim yapan 12 firmamıza ait ürünlerin bulunduğu sergi salonumuz da var. Orada da bu çağda yapılmış Türk malı yeni ürünleri görebiliyoruz. Sağlığın tarihçesi burada. Yani eski hali nasılmış, şu anki hali nasıl, ziyaretçilerimiz tamamını görebilir.” diye konuştu.

Müzede topraktan yapılmış olandan paslanmaz çelik ısıtıcıya kadar eşyaların görülebildiğini dile getiren Doğru, “Aynı şey cerrahi aletlerde, diş ünitelerinde de geçerli. Müzede yaklaşık 200 yıllık diş protezleri, 250-300 yıllık diş çekmek için penseler var. Müzemiz sağlık tarihini başından sonuna en güzel şekilde yansıtıyor.” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir