Tarihi evleri, Arnavut kaldırımları ve çeşitli tarihi yapılarıyla ziyaretçilere geçmişe yolculuk yapma fırsatı sunuyor. Ayrıca, Safranbolu’da bulunan turistik noktalar, Cinci Han ve Hamam, Kent Tarihi Müzesi, Saat Kulesi, tarihi camiler, Hıdırlık Tepesi, Cem Seyir Terası, İncekaya Su Kemeri ve kanyonu gibi yapılar, turistleri büyüleyici bir deneyimle buluşturuyor.
Deniz turizminin henüz başlamaması nedeniyle, Safranbolu, kültür turizminin önemli bir merkezi haline geliyor. “Açık hava müzesi”, “Korumanın başkenti”, “Kendini koruyan kent”, “En iyi korunan 20 kent” gibi ünvanlarla anılan Safranbolu, yerli turistlere unutulmaz bir kültürel deneyim sunuyor. Yerel turizm işletmecileri, 9 günlük tatilin şehirde yoğun bir ziyaretçi akınına neden olacağını belirtiyor ve otellerin tamamen dolu olduğunu açıklıyor.
Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, şehrin bu yoğunluğa hazır olduğunu ve konukları ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını belirtiyor. Ayrıca, Karaelmas Turistik Ekspres'in ilk seferini yapacağı tarih olan 12 Nisan'da da birçok ziyaretçiyi ağırlayacaklarını vurguluyor. Yerli ve yabancı turistlerin bir araya gelmesiyle şehirde renkli ve coşkulu bir bayram geçmesi bekleniyor.
Şehrin sakin şehir ağına girmesinin önemine de değiniliyor ve yöneticilere, kalabalık nedeniyle yaşanabilecek sorunların önlenmesi için öneriler sunuluyor. Safranbolu’nun sakin şehir ünvanıyla beraber Daday’ın da benzer bir ünvan almasıyla birlikte, bölgenin turizm potansiyelinin artacağı öngörülüyor.