Roma’nın “İstiklal Caddesi” gün yüzüne çıkarılıyor

Aydın’da yer alan Tralleis Antik Kenti’nde, şehrin en büyük caddesinin gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmaları yapılıyor.

Şehir merkezine 3 kilometre mesafedeki antik kentte, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Çekilmez başkanlığında çalışmalar yürütülüyor.

19. yüzyılda yalnızca gymnasium kompleksiyle bilinen kent, sonraki araştırmalarda tiyatrosu, tapınağı ve stadyumuyla da tanınmış. Tralleis, Roma döneminin en büyük kentlerinden biri olarak biliniyor ve 35-40 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.

Prof. Dr. Çekilmez, bu dönemde zenginlerin yoğun yaşadığı kentin ticaret ve üretimde çok gelişmiş olduğunu anlattı. Antik kentte özellikle seramik ticareti dikkat çekiyor; burada üretilen seramikler dünyanın çeşitli yerlerine ihraç edilmiş.

    Kazılar, şehrin en hareketli yerlerinden biri olan sütunlu caddede daha yoğun olarak devam ettiriliyor. Çekilmez, bu caddenin 13 metre genişliğinde olduğunu ve Roma İmparatorluğu döneminde çok önemli bir ticaret merkezi olduğunu söyledi.

    Caddenin şu anda 100 metrelik kısmı açığa çıkarılmış durumda ve önümüzdeki yıllarda 200 metre daha açılması planlanıyor.

    Toplamda 1 kilometre uzunluğunda olduğu düşünülen cadde, kentin en dinamik ve aktif yerlerinden biri olarak İstanbul’un İstiklal Caddesi’ne benzetiliyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir