Roma dönemi lejyoner zırhı restore edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Satala Antik Kenti’nde bulunan ve Geç Roma Dönemi’ne ait olan “Lorica Squamata” modeli zırhın, üç yıl süren çalışma sonucunda restore edildiğini açıkladı.

Dünyada bilinen tek örnek

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Gümüşhane’deki Satala Antik Kenti’nde 2020’deki kazı sezonunda bulunan Roma dönemi lejyoner zırhı, dünyada bilinen tek örnek olan “Lorica Squamata” modeline ait.

Restorasyon işlemleri tamamlandı

Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğüne 2021’de getirilen zırh, Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde röntgen ve tomografi ile incelendi. 3 yıl süren titiz çalışmaları sonucunda, zırhın tüm levhaları yerinde kodlanarak restorasyon işlemleri tamamlandı. Ardından, manken üzerinde yeniden dikilerek orijinal formuna getirildi.

“Roma İmparatorluğu’nun savaşçı geçmişine eşsiz bir pencere açıyor”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’nda uzman ellerde yeniden hayat bulan ve dünyada bilinen tek ‘Lorica Squamata’ model zırh, neredeyse kusursuz bir şekilde günümüze ulaştı. Roma İmparatorluğu’nun savaşçı geçmişine dair eşsiz bir pencere açan bu muhteşem eserin çıkarılmasında emeği geçen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü personelimize teşekkür ediyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir