Polonya’nın tarihi mirası: Varşova

Polonya’nın en kalabalık şehri konumundaki Varşova, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından tarihi mirasına uygun yeniden imar edilen yapıları ve geniş meydanlarıyla turistlerin ilgisini topluyor. İkinci Dünya Savaşı’nda büyük tahribata uğrayan ve yüzde 80’i harap olan şehir, özenli bir yeniden inşa süreci ve korunan tarihi yapısıyla “Anka Kuşu” olarak anılıyor.

A Milli Futbol Takımı’nın, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası öncesindeki son hazırlık maçını oynadığı Polonya’nın başkenti, ihtişamlı mimarisiyle birçok gezi destinasyonuna ev sahipliği yapıyor. Vistül Nehri üzerinde yer alan ve sokakları bu nehre çıkan şehri, tarihi öneminin yanı sıra meşhur ve turistik bölgeleri de ön plana çıkarıyor. Bunlar özellikle Eski Şehir ve Yeni Şehir olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Eski Şehir (Stare Miasto)

Eski Şehir’de, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından “Anka Kuşu” gibi yenilenen ve yapısı korunan tarihi binalar bulunuyor. Büyük meydanlara açılan Arnavut kaldırımlı dar sokaklar, turistleri Varşova’nın geçmişine götürürken, sokakların ve yapıların güzelliğiyle de büyülüyor.

Yeni Şehir (Nowe Miasto) 

Doğrudan Eski Şehir’e bağlı ve 14. yüzyılda inşa edilen Yeni Şehir’de de binaların çoğu İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tekrar inşa edildi. Yeni Şehir Çarşı Meydanı, Yeni Şehrin merkezini oluşturuyor ve meydanın merkezinde Townhall bulunuyor.

Lazienki Park

Özellikle büyük parkların ve ormanların korunduğu ülkede, “Lazienki Park” gözde destinasyonlar arasında bulunuyor. Şehirdeki en sevilen konumlardan biri olan park, 7’den 70’e hem Varşova sakinlerini hem de turistleri çekiyor.

Kültür ve Bilim Sarayı

Varşova’nın merkezinde neredeyse şehrin her yerinden görülebilen Kültür ve Bilim Sarayı yer alıyor. 1952 yılında inşasına başlanan 237 metre yüksekliğindeki saray, dünyanın en uzun 8. yapısı ünvanına sahip. Şehrin merkezinde yer alan ihtişamlı yapıda; sinema, tiyatro, kütüphane, spor kulüpleri, bilimsel enstitüler ve müzeler bulunuyor.

PGE Narodowy Stadı

A Milli Takımı’nın, Polonya ile karşı karşıya geldiği PGE Narodowy Stadı, milli maçlara ev sahipliği yapıyor. Üstü tamamen kapalı statta futbol maçlarının yanı sıra konserler ve gösteriler de organize ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir