Evcil havanınız seyahat konusunda deneyimli olsa da olmasa da onlarla çıkılacak olan yolculuklar her zaman hazırlık gerektirir. Yazın ya da kışın planlanan tatillerde evcil hayvan sahipleri tüylü dostlarını ne yapacaklarını kara kara düşünürler. Sizi her yıl kapının önünde ya da camın kenarında sabırla bekleyen dostlarınızı arkanızda bırakmadan tatilinizi keyifle yapabilir hatta sevimli dostlarınızla güzel anılar biriktirebilirsiniz. Ancak tıpkı bir bebek gibi korumasız olmalarından dolayın onların sağlığı için dikkat etmeniz gereken hususlar bulunmaktadır. Gelin tatil öncesi ve tatil sırasında dikkat etmeniz gerekenlere ve tatilinizi rahat bir şekilde patili dostlarınızla geçirmenin yollarına bir göz atalım.
Evcil hayvan kimliği görebilir miyim?
Yabancı ülkelere evcil hayvanlarınızla seyahat etmek için insanlar gibi birtakım belgelere ihtiyacı vardır. Pet Travel Scheme sistemine tabii olan ülkelerde evcil hayvan pasaportu istenmektedir. Pasaportlarında aşıları, kimliği, mikroçip numaraları ve veterinerinin onay imzasının bulunması gerekir. Pet Travel Scheme sistemi her ülkede farklılık gösterdiği için gideceğin ülkenin evcil hayvan politikalarını araştırmalısın.
Tatil öncesi veterinerinin kapısını çal
Seyahat etmeden önce evcil hayvanınızın sağlık durumundan emin olmalısınız. Bazı aşılar etkisini üç hafta sonra gösterir bu yüzden seyahatten önce aşıların tamamlanmış olması gerektiğini de hatırlatalım. Ayrıca yurt dışı seyahatiniz için Veterinerin her şeyi tamamlandı onayını vermesi gereklidir. Bu nedenden dolayı yolculuktan önce mutlaka veterinere gitmelisiniz.
Evcil hayvanın seyahat için ilaç vermemelisin
Evcil hayvanlarınız seyahatte huzursuz oluyor diye ilaç almış olabilirsin ancak uçakla yolculuk yapacaksan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), uçuş anında nefes darlığı ve denge bozukluğu yaşamaması için ilaç alınmamasını öneriyor. Bunun yerine çözüm olarak homeopatik tabletler, lavanta özlü yağ masajı ve hayvanların sakinleşmesi için uygulanan ThunderShirt gibi çözümler uygulayabilirsiniz.
Evcil hayvanınla uçakta seyahat ediyorsanız
Evcil hayvanınla uçak seyahati düşünüyorsan öncelikle onun içinde bir bilet alman gerekiyor. Havayolları şirketleri evcil hayvan taşıma konusunda farklı ücretlendirme ve politikalar uygulamaktadır. Evcil dostlarınızın sizinle beraber seyahat etmesi için sekiz kilodan fazla olmaması (bu ağırlık değişebilir) ve IATA tarafından onaylı taşıma çantasının koltuğun altına sığabilmesi gerekiyor. Sekiz kilonun üzerindeki evcil hayvanlar ise kargo bölümünde taşınmaktadır. Daha detaylı bir bilgi için havayollarının internet sitesini ziyaret etmelisiniz.
Arabayla seyahat planlıyorsanız
Patili dostlarımızı arabanın içinde serbest bırakmak büyük bir tehlikeye neden olabilir. Bu nedenle evcil hayvanlarımızı ön koltuktan uzak tutmak için bariyerlere sahip hamaklı koltuk koruyucular ve arabalar için kayışlı köpek yelekleri kullanmanız gerekir. Yolculuğun konforunu arttırmak için evcil hayvan eşyası satan dükkânlardan birine uğrayarak bu malzemelerden edinebilirsiniz. Ayrıca mümkün oldukça yola aç mideyle çıkılması gerekmektedir. Tüylü dostlarımızı stres ve depresyondan uzak tutmak için de evi hatırlatacak bir oyuncağını mutlaka yanınızda bulundurun.
Tatil sırasında dikkat edilmesi gerekenler
Öncelikle konaklayacağınız yer evcil hayvanları kabul eden bir otel olmalı ya da bir villa kiralayabilirsiniz. Doğa ve kamp tatillerinde çadır konusunda dikkatli olursanız hiç bir sorun yaşamazsınız. Deniz tatilinde ise dostlarımızı sıcaktan korumamız gerekiyor. Plajdaki kumlarda özellikle kesici parçalar patilerine zarar verebilir buna dikkat etmelisiniz. Bunlara dikkat ettiğiniz sürece kumsalda eğlenirken gönül rahatlığıyla onları izleyebilirsiniz. Denizde köpeğinizle yüzmek içinde acele etmemeli suya bırakmadan önce köpeğinizin arka bacaklarını kullandığından emin olmalısınız. Eğer kullanamıyorsa köpekler için üretilmiş can yeleklerini temin edebilirsiniz.