Pahalılık alışkanlıkları değiştirdi: Yerli turisti düşük sezona itti

Turizm beldelerinde pahalılığın günden güne artması nedeniyle yerli turistler, popüler turizm merkezlerinden uzaklaşarak tatil sezonunu da değiştirmek zorunda kaldı. Konaklama fiyatlarının yüzde 90 oranında artması, tatilcileri haziran-temmuz-ağustos ayları yerine daha ucuz olan eylül-ekim aylarına yöneltti ve geceleme sürelerini kısalttı.

Otellerde yüzde 80’lere varan fiyat artışları karşısında yerli turist, düşük sezonu tercih ederek yüzde 50’ye varan tasarruf sağladı. Bu yıl erken rezervasyon payı yüzde 50’ye ulaştı. AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, yerli turistlerin tatillerini artık 7 aya yaydığını ve nisan-mayıs, eylül-ekim gibi düşük sezon aylarını tercih ettiğini belirtti.

Enflasyonun etkisiyle yerli turistler, Mersin gibi daha güney veya kuzey bölgeleri ve kültür turlarını tercih etmeye başladı. Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, yüksek sezon fiyatlarının yüzde 70-80 arttığını, ancak eylül-ekimde daha uygun fiyatlarla tatil yapılabildiğini söyledi.

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Mustafa Deliveli, enflasyon nedeniyle Yunan adalarının daha cazip hale geldiğini ve yerli turistin kategorisini değiştirerek otelden pansiyona geçiş yaptığını belirtti. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında ortalama geceleme sayısı 8,8’den 7,7’ye düştü ve konaklama harcamaları yüzde 164,3 oranında arttı. Tatilciler en çok arkadaş veya akraba evinde konakladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir