Orta Asya’nın kalbi: Özbekistan

İhtişamlı mimarisi, zengin kültürel mirası ve sanatıyla göz kamaştıran Özbekistan, turistlerin gözde rotaları arasında bulunuyor. Orta Asya’nın kalbi olarak nitelendirilen ülke, destinasyonlarını çeşitlendirerek “4 mevsim turizmini” geliştirmeyi hedefliyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Özbekistan; Semerkant, Buhara, Hive ve Şehrisebz şehirlerine yönelik kültür turizmiyle öne çıkıyor. Her yıl çok sayıda turist Orta Çağ dönemine ait tarihi ve kültürel varlıkları görmek için Özbekistan’ı ziyaret ediyor.

Doğu’nun Roması: Semerkant

Özbekistan’ın ikinci büyük şehri Semerkant, Orta Çağ’da inşa edilen mavi kubbeli camileri ve medreseleri, çinilerle süslenmiş kervansarayları ve göğe uzanan minareleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Türk tarihinin kadim izlerine rastlanan ve bir dönem ilim merkezi olarak da bilinen kent, yaklaşık 30 asırlık köklü tarihini yansıtan binden fazla kültürel yapıya ev sahipliği yapıyor. Semerkant’ın simgesi ise tarihi Registan Meydanı olarak biliniyor. Uluğbey Medresesi, Şirdar Medresesi ve Tillakari Medresesi, Bibi Hatun Camisi, Ahrar Camisi, Hz. Hızır Camisi, Emir ve Timur Türbesi çini sanatının en güzel örneklerinin sergilendiği Registan Meydanı’nın önemli yapılarının başında geliyor.

UNESCO Listesi’ndeki İpek yolu şehri: Buhara

Türk-İslam mimarisinin örneklerinden çok sayıda medrese, cami, türbe ve kervansaraya ev sahipliği yapan Buhara; 700’e yakın tarihi ve kültürel miras niteliğindeki yapıtla ziyaretçilerini büyülüyor. 2 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan ve köklü devletlere ev sahipliği yapan kent, bu devletlerin miras bıraktığı gök rengi çinili yapılarıyla dikkat çekiyor. Ark Kalesi, Chor-Minor Medresesi, İsmail Samani Türbesi ve Uluğbek Medresesi; ilim insanları, camileri ve medreseleriyle İslamiyet açısından önemli bir merkez olan Buhara’da gezilip görülecek yerlerin başında geliyor.

3 bin yıllık tarih: Hive

Özbekistan’ın batısındaki Harezm bölgesinin kalbi olan 3 bin yıllık Hive, barındırdığı binlerce tarihi eserle ziyaretçilerini tarihte zaman yolculuğuna çıkarıyor. Mavi, turkuaz ve yeşilin onlarca tonunun kullanıldığı eserleriyle açık hava müzesini anımsatan kent, dünyanın birçok yerinden turiste ev sahipliği yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir