Neretva Nehri’nin “Osmanlı gerdanlığı”: Mostar Köprüsü

Evliya Çelebi’nin “benzersiz” olarak nitelediği Mostar Köprüsü’nü ziyaret ettiniz mi? Bosna Hersek’in güneyinde bulunan ve Neretva Nehri’nin “Osmanlı gerdanlığı” olarak bilinen Mostar Köprüsü, asırlardır kültürleri ve medeniyetleri buluşturuyor.

Yenilenmiş haliyle ziyarete açıldı

Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından inşa edilen tarihi köprü, Bosna Hersek’teki savaş sırasında 1993’te Neretva Nehri’nin sularına gömülüyor. 1997’de orijinal haline uygun olarak yeniden inşasına başlanan, Mostar şehrine ismini veren köprü, 2004’te yenilenmiş haliyle ziyarete açılıyor.

Türk- İslam mimarisinin örneklerinden

Neretva Nehri’nin en derin ve en dar yerine kurulan, tek gözlü ve sivri kemerli şekliyle kesme taştan inşa edilen köprünün en yüksek yeriyle su arasında 21 metre bulunuyor. Türk-İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Mostar Köprüsü, şehrin iki yakasını yaklaşık 5 asırdır bir araya getirdiği gibi kentte yaşayan Boşnak ve Hırvatlar arasındaki bağlantıyı da sağlıyor.

Hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü

Asırlar boyunca Bosna Hersek’te hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan yapı, mimarisinin yanı sıra üzerinde yaşatılan geleneklerle de biliniyor. En bilineni, Mostar’da yaşayan gençlerin üzerinden atladıkları bir platform olarak kullanması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir