Neolitik çağın sırları gün yüzüne çıkıyor: Göbeklitepe’de 12 bin yıllık insan izleri!

Şanlıurfa’da “Taş Tepeler Projesi” kapsamında yürütülen kazılar, 12 bin yıl önceki insan yaşamını anlamaya yönelik önemli veriler sunuyor.

Göbeklitepe ve Karahantepe’nin yanı sıra Çakmaktepe, Sayburç, Sefertepe, Gürcütepe, Harbetsuvan, Yeni Mahalle, Mendik ve Söğüt Tarlası gibi alanlarda yapılan kazılar devam ediyor.

Kazılarda elde edilen eserler, Neolitik döneme dair önemli ipuçları veriyor.

Göbeklitepe ve Karahantepe kazılarının başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, bu yıl saha çalışmalarına yoğunlaştıklarını açıkladı.

Elde edilen verilerin, M.Ö. 9600’lü yıllardan itibaren bölgede sürekli yerleşim olduğunu ve yoğun ceylan avcılığı ile birlikte toplayıcılığın da önemli bir beslenme kaynağı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Ayrıca, besin üretimine geçişin izlerinin de bulunduğunu ekledi. Kazılarda ortaya çıkan karbonize bitki kalıntıları arasında buğday ve arpa gibi tahılların yanı sıra yabani baklagil türleri de keşfedildi.

Ayrıca, menengiç, yabani badem ve meşe gibi odun kömürü kalıntıları da bulundu. Karul, bu bulguların Taş Tepeler Projesi’nin geniş bir zaman dilimini kapsadığını ve bu çalışmalar sayesinde yakın gelecekte daha fazla bilgiye ulaşılabileceğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir