Mostar Köprüsü’nün 20’nci yılı etkinliklerle kutlandı

Bosna Hersek’teki Mostar Köprüsü’nün yeniden inşa edilmesinin 20. yılı dolayısıyla, köprünün bulunduğu bölgede çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Neretva Nehri’nin kenarına kurulan platformda gerçekleşen program, Bosna Hersek milli marşı ile başladı.

Etkinlik komitesi başkanı Salem Maric, konuşmasında köprünün barış adına yapılmış bir anıt ve tarihsel bir tanık olduğunu vurguladı. Maric, Mostar Köprüsü’nün tarihleri için bir sembol olduğunu, kültürlerini ve kimliklerini yansıttığını belirterek, “Barışçıl ve başarılı bir geleceğe doğru adım attığımıza dair derin inançla Mostar halkı ve Mostar Köprüsü bugün dik ve gururlu şekilde duruyor. Mostar Köprüsü sonsuza kadar yaşasın, barış fikri içimizde sonsuza kadar yaşasın.” dedi.

Konuşmanın ardından köprüden atlayış gösterileri, meşale ve havai fişek gösterileri yapıldı.

Bosna Hersek’in ünlü sanatçılarından Hari Mata Hari’nin verdiği konser, programa katılan binlerce kişi tarafından ilgiyle takip edildi.

Etkinlikte, köprünün yeniden inşa edilmesine destek veren ülkeler ve kurumlara plaketler verildi. Türkiye adına plaketi Mostar Başkonsolosu Yaşar Ergün aldı.

Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılında inşa edilen ve Bosna Hersek’teki savaş sırasında 1993 yılında Hırvat birliklerince yıkılan köprü, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 20 yıl önce düzenlenen törenle yeniden açılmıştı.

Mostar Köprüsü’nün yeniden inşasına, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi ve Dünya Bankası destek vermişti. Köprü, 2005 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir