Huzur dolu bir tatil isteyenlerin tercih listesinin başında bulunan İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü, doğası ve Ege’nin eşsiz mimarisi ile gelenleri büyülüyor. Maya takvimine göre 2012 yılında kıyametin kopacağı söylentisi üzerine yalnızca Şirince Köyü’nde kıyametin kopmayacağı ileri sürülmüştü. Bunun üzerine dünya çapında duyulan Şirince Köyü, o günden sonra tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başarmıştır.
Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla, sıcak kanlı insanlarının misafirperverliği ile sizleri içine çekecek olan berrak denizi karşında Şirince Köyüne geldiğinizde ayrılmak istemeyeceksiniz. Sahip olduğu iklim sayesinde Şirince Köyü’nü her mevsim ziyaret edebilir, ayrıca Efes Antik Kente, Meryemana Kilesine yakınlığından dolayı geziniz sırasında tarih dolu bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Şirince Köyü Sokakları
Şirince Köyü’ne geldiğinizde tarihi Rum evlerinin donattığı Arnavut kaldırımlı sokaklarında mutlaka romantik bir gezintiye çıkmalısınız. Gezerken Şirince Köyü’nün ruhunu hissedecek verdiği huzur nedeniyle yüzünüzde oluşacak gülümsemeye engel olamayacaksınız. Şirince sokaklarında, sevdiklerinize köyü simgeleyen hediyeler alabileceğiniz hediyelik eşya dükkanları bulunuyor. Alışveriş sonrası köylülerin ikram ettiği mürver şerbetini içmeyi de unutmayın.
Aziz John Baptist Kilisesi
Köyün tam ortasında bulunan Heliapolisin kutsal rahibinin emri üzerine 1805 tarihinde inşa edilen Aziz John Baptist Kilisesi Şirince Köyü’nün en eski tarihi simgelerinden biridir. Yıl içinde köye gelen yabancı turistler bereketli olduğunu düşündükleri Aziz John Baptist Kilisesi’ni ziyaret etmeden geri dönmüyorlar. Hatta kilisenin önünde bulunan havuza dilek dileyerek para attıklarında dileklerinin kabul olacağına inanırlar. Gotik ve şık bir mimari tasarıma sahip olan Aziz John Baptist Kilisesi güzel fotoğraflar çekmek içinde çok uygun bir noktadır.
Tiyatro Medresesi
Şirince Köyün de alternatif bir Üniversite havası oluşturmak amacıyla kurulan Tiyatro Medresesi Şirince’nin gözde sanat okulu olma özelliği taşımaktadır. Ayrıca Türkiye’deki tek Performans Araştırmaları Merkezi olma özelliğine sahip olan Tiyatro Medresesi Şirince’nin mimarisine uygun olarak inşa edilmişti. Kültürel bir gezi noktası olan Tiyatro Medresesi’ne giderek sanatın kollarına bu şirin köyde kendinizi bırakmanızı öneririz.
Şirince Taş Mektep
1921-1922 eğitim-öğretim yılına kadar Rum Mektebi olarak hizmet vermiş Şirince Taş Mektep Müzesi 2012 yılında müzeye çevrilerek turizme kazandırılmıştır. Müzenin içinde Osmanlı Devleti’nin Tanzimat’tan Cumhuriyet’e kadar eğitimdeki yenileşme aşamaları belgeler, eşyalar ve fotoğraflar aracılığıyla aktarılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca Şirince Köyü’nün tarihi ile ilgili detaylı bilgi alacağınız Şirince Taş Mektep Müzesi, geziniz sırasında mutlaka uğramanız gereken yerlerden biridir.
Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi
Avrupa’nın ilk tren müzesi olma özelliğine sahip Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi büyük bir tesis içerisinde misafirlerini ağırlamaktadır. 1997’de açılan Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, Türkiye’nin demir yolu tarihine ait önemli eserler içermektedir.
İçinde Almanya, Fransa, İngiltere, İsveç, Amerika ve Çekoslovakya menşeli 30 adet buharlı lokomotif ve dünyada sadece iki tane bulunan odunla çalışan İngiliz yapımı üç silindirli lokomotif bulunmaktadır. Ayrıca Atatürk’ün 1937 yılında Ege manevralarını izlemek için kullandığı ‘Beyaz Tren’e ait bir vagon müzede sergilenen eserler arasında bulunmaktadır.