Anadolu’da ilk yazılı belgelerin bulunduğu Kültepe’de sürdürülen kazı çalışmalarında “geç döneme” ilişkin yapılar ortaya çıkarılıyor.
Kayseri kent merkezinin 20 kilometre kuzeydoğusunda yer alan höyükte devam eden kazılar, Anadolu ve dünya tarihine ışık tutuyor.
Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, “Özellikle Asurlu tüccarların gelip yaşadığı Karum alanında da bu sene kazılara devam ettik. Bizim 1b katı dediğimiz o geç döneme (Asurlular’dan sonraki dönem) ilişkin yapıları ortaya çıkarıyoruz” dedi.
Tohum kalıntıları, sıvı kemik parçaları laboratuvarda inceleniyor
Kulakoğlu, “Tepenin batı kısmındaki büyük açma içinde bu çalışmalara devam ediyoruz. Kültepe’nin 75 yıldır ortaya çıkardığı, özellikle Asurlu tüccarların gelip yaşadığı Karum alanında da bu sene kazılara devam ettik. Bizim 1b katı dediğimiz o geç döneme (Asurlular’dan sonraki dönem) ilişkin yapıları ortaya çıkarıyoruz. İkinci 1000 yıl dediğimiz, Asurlu tüccarların yaşadığı dönemin son dönemlerine ilişkin sorularımız var, ‘bu dönem nasıl bitti?’ gibi. Onları araştırmak için de tepede bir çalışmamız var. Hitit Kralı Anitta’nın yaptırdığını bildiğimiz tapınağın hemen yanında derin bir sondajımız var. Oradan da ilginç cevaplar gelmeye başladı. Gerçekten de bu alanda tam bizim böyle Hititlerin başladığı, Kültepe çağının sona ermeye başladığı dönemi gösteren veriler gelmeye başladı.” ifadelerini kullandı.