Korkutan kültürel miras uyarısı: Gelecek nesil 34 antik kenti göremeyecek!

Doç. Dr. Enes Zengin’in son çalışmasına göre deniz seviyesinde beklenen yükseliş Muğla’daki Knidos ve Kaunos antik kentleri ile Bergama’daki Elaia Antik Liman Kenti ve Seferihisar’daki Teos Antik Limanı’nı sular altında bırakabilir.

Kültürel mirasın korunması konusunda önemli uyarılarda bulunan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim üyesi Doç. Dr. Enes Zengin, Türkiye’deki 34 antik kentin yakın gelecekte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Zengin, “Gelecek nesiller, bu eşsiz tarihi mirasları görme şansını kaybedebilir,” diyerek konuya dikkat çekti.

Zengin’in araştırmalarına göre, Türkiye genelinde yer alan ve büyük bir kısmı koruma altında olmayan antik kentler, çeşitli nedenlerle hızla tahrip oluyor. Özellikle iklim değişikliği, kaçak kazılar, kentleşme ve doğal afetler, antik kentlerin yok olma sürecini hızlandıran başlıca faktörler olarak öne çıkıyor.

Doç. Dr. Zengin, konuya dair yaptığı açıklamada, “Antik kentler, sadece Türkiye’nin değil, tüm insanlığın ortak mirasıdır. Ancak şu anda gerekli önlemler alınmazsa, bu değerli yapılar birer birer ortadan kaybolacak,” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, kültürel mirasın korunması adına daha fazla kamuoyu farkındalığına ve devlet desteğine ihtiyaç olduğunu vurgularken, Zengin de bu konuda daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti. “Geleceğe bırakabileceğimiz en değerli miraslardan biri olan antik kentler, şu anki neslin sorumluluğundadır,” dedi.

Uyarılar, kültürel mirasın korunması için yapılması gereken acil müdahalelerin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kaynak: gazeteoksijen.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir