Mevlana Müzesi’nin simgesi “Yeşil Kubbe” olarak bilinen Kubbe-i Hadra’da tarihinin en kapsamlı restorasyonu tamamlandı.
Mevlana’nın vefat etmesinden bir yıl sonra yapımına başlanan Kubbe-i Hadra, 16 dilimli külah ve turkuaz çinilerden oluşuyor. Bugünkü halini 1396’da alan Kubbe-i Hadra; 1698, 1798, 1816, 1835, 1912, 1949 ve 1964 yıllarında geçirdiği restorasyonların ardından Haziran 2020’de tarihinin en kapsamlı restorasyon sürecine girdi.
“Deformasyon nedeniyle yenileme çalışmaları tekrar başladı”
“Yeşil Kubbe” restorasyonunda, yıpranan çinilerin sökülmesinin ardından Anadolu Selçuklu döneminde yapılan tuğla kubbeye ulaşıldı. Müze arşivinde bulunan 1816 ve 1835 yıllarına ait çini örneklerinden yola çıkarak, mavi turkuaz tonundaki çinilerin yeniden üretilmesine karar verildi.
Konya’nın yeşil kubbesinde yaklaşık 3 yıldır süren restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla örtüsü kaldırılan Kubbe-i Hadra’da inşaat iskeleleri de söküldü.
Mevlana Meydanı’nda uzun yıllardır esnaflık yapan Ali Turhan, “İçerideki maneviyat önemli ama Kubbe-i Hadra olmayınca ziyaretçiler de üzülüyordu. Turistler kubbeyi göremeyince müzenin yerini de bilemiyor, bize soruyorlardı. Şimdi çok güzel oldu” ifadelerini kullandı.