Muğla’nın Datça ilçesindeki 2 bin 600 yıllık Knidos Antik Kenti’nin görkemli yapılarında restorasyon çalışmaları sürdürülüyor.
Antik dönemde de turizm, kültür ve sanatın merkezi olarak değerlendirilen Knidos’ta bir taraftan kazı ve restorasyon çalışmaları sürerken diğer taraftan ziyaretçiler ağırlanıyor.
Ege ve Akdeniz’in birleştiği yerde özel konumuyla bilinen Knidos Antik Kenti’ndeki tarihi yapılarda kazı, rölöve, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları düzenleniyor.
Knidos Antik Kenti Kazı Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı, “Tiyatro caddesindeki çalışmalarımızda ise cadde ile beraber kuzeye doğru devam eden teras duvarı üzerinde Grekçe yazıtlara ulaştık. Bu bölgenin halen kazısı devam ediyor. Kentte kazı çalışmalarının devam etmesiyle birlikte çeşitli buluntular ışığında antik dönemde taze ve değerli et ve balık ürünlerinin satıldığı pazar yeri olduğu tespit edilen ve Macellum olarak adlandırılan alanda çalışmalar yapıldı. Kentte tiyatro ve kilisede de çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Kazı ekibinin planları arasında kent için önemli yapılardan biri olan kentin meclis binasında (Bouleuterion) çalışmaların ilerletilmesi ve planlanan zamanda restorasyon projesine başlanması bulunmakta. Knidos meclis binasında bir meclis oturumu yapılması hayalinin gerçekleşmesi ve yapının antik dönemde üstlendiği bu değerli görevi bir kez daha gerçekleştirebilmesini sağlama olanağı bu projeyi oldukça özel kılıyor.” ifadelerini kullandı.