Kızılırmak’ın üzerindeki tarihi güzellik yıllara meydan okuyor

Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesinde Kızılırmak üzerinde yer alan tarihi Şahruh Köprüsü, yıllara meydan okuyor. Kentin önemli yapılarından biri olan ve yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen köprü, sağlam mimarisiyle göz kamaştırıyor.

İlk günkü ihtişamını koruyor

Kanuni döneminden sonra kapsamlı bir tadilat yapılmamasına rağmen ilk günkü ihtişamıyla günümüze ulaşan Şahruh, doğu batı yönünde 144 metre uzunluğu, 5 metre genişliği ve kemeriyle görenlerin dikkatini çekiyor.

Şahruh Köprüsü’nün “Kızıldağ’ın kızanı, Kızılırmak’ın gerdanlığı” olarak tasvir edildiğini belirten Sarıoğlan Kaymakamı Mehmet Fatih Uçar, şunları kaydetti:

“Kitabesi olmadığından yapılış tarihiyle alakalı kesin bilgi yok. Bir rivayete göre, köprü 1480 yılı dolaylarında Dulkadiroğulları’ndan Bozkurt Bey’in oğlu Şahruh Bey tarafından yapıldı. Bir diğer rivayet de köprünün Selçuklular döneminde 1300’lü yıllarda yapıldığı yönünde. Elimize ulaşan kesin bilgilerden biri Şahruh Bey’in oğlu Mehmet Bey tarafından 1500’lü yıllarda köprünün tadilatının yapıldığı yönünde. Tabii bu da köprünün Şahruh Bey tarafından yapıldığı ihtimalini güçlendiriyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir