Mısır gizem dolu bir çölün ortasında Nil Nehri’nin beslediği sırrının keşfedilmesini bekleyen piramitleri ile keşif dolu bir ülke. Çağının imkanını aşan eserleriyle dünyanın yedi antik harikasından ikisini içinde barındıran Mısır, 500 yıllık geçmişiyle birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Mısır antik kentleriyle tarihi geçmişinin sonu gelmeyen göz doyurucu bir arkeoloji şöleninin kapılarını aralıyor.
Mısır, sizleri geziniz sırasında yalnızca otantik geçmişiyle değil çöl safarisi ve su altı dalış noktaları ile rotanızı renklendirecek. İçinizdeki kâşifin ortaya çıkacağı bu esrarengiz yolculuğa Basamaklı Piramit ile başlayalım.
Basamaklı Piramit
Mısır’da inşa edilmiş ilk piramit olan Basamaklı Piramit, bölgenin tek merdivenli piramididir. Kral Zoser tarafından M.Ö 2630 yılında yaptırıldığı bilinen Basamaklı Piramit’i diğerlerinden ayıran özellikleri mimari tasarımı dışında, girişinin en üst basamakta yer alması ve içindeki duvarlarda kabartmalı süslemeler bulunmasıdır.
Giza Piramitleri
Başkent Kahire’nin Gize kentinde Keops, Kefren ve Mikerinos olarak üç adet piramitten oluşan Giza Piramitleri, gizeminin hala çözülememiş olması nedeniyle tüm dünyanın merak konusudur. Giza Piramitleri’nin en büyüğü olan Keops Piramidi, Dünyanın 7 Harikası’ndan biridir.
Hakkında pek çok rivayet duyacağınız Giza Piramitleri, içinde yazı bulunmamasından dolayı diğer piramitlerden farklıdır. Antik dönemde “Öteki dünyaya ulaşabilmek için bir araç” olarak inşa edilen piramitlerin dizilişleri bile ince düşünülerek M.Ö. 10000 yılındaki “Orion” takımyıldızının sıralanışına göre konumlandırıldığı iddia ediliyor.
Mısır’ın sembollerinden biri olan Büyük Gize Sfenksi de bu alanda bulunuyor. 73.5 metre uzunluğundaki dünyanın tek taş heykeli, güneşi karşıladığı için Giza Piramitleri’nin koruyucusu olarak kabul edilir.
Deir el-Bahri
Pek çok kral, firavun ve hanedan üyelerinin mumyalarının yer aldığı Deir el-Bahri, 15. yüzyılda Mısır’da inşa edilmiş ilk ölüm tapınağıdır. Tapınak sütunları tekne alayları, avlar ve kralın askeri başarılarını gösteren sahnelerle süslenmiştir. Deir el-Bahri tapınağında yürürken kabartmalar eşliğinde 15. yüzyıla yolculuk yapacaksınız.
Kahire Mehmet Ali Paşa Camii
Mısır’ın en değerli İslam mimari eserlerinden biri olan Kahire Mehmet Ali Paşa Camii, Osmanlı’nın Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Boşnak Yusuf tarafından tasarlanan cami, rokoko ve barok mimari sitilleri ile tasarlanıp Kahire’nin stratejik noktalarından birine konuşlandırılmıştır. Mehmet Ali Paşa Camii’ni gezerken tanıdık şeyleri görmenin o büyük mutluluğunu yaşayacaksınız.
Aziz Katherina Manastırı
Sina Yarımadısı’nın eteklerine kurulan Aziz Katherina Manastırı, üç ilahi dini için kutsal bir bölgededir. Dünyanın en eski Hristiyan manastırlarından biri olan bu yapı 2002 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır. Aziz Katherina Manastırı içinde aktif olarak hizmet veren dünyanın en eski kütüphanesi bulunuyor. Aziz Katherina geçmişe ışık tutan birçok elyazması ve lahitlerede ev sahipliği yapıyor.
Mummifaction
Mısır’ın Antik Çağ’dan günümüze kadar bütün değişimlerini görebileceğiniz Mummifaction Müzesi’nde arkeolojik çalışmalarda çıkarılan eserler ve mumyalar sergilenmektedir. İki bölümden oluşan müzenin ilk bölümünde Antik Çağa ait olan taş tabletler sergileniyor. İkinci bölümde ise mumyaların sergilendiği alan yer almaktadır. Mummifaction Müzesi sizi günümüzden alarak upuzun bir Antik Mısır Dönemi götürüyor.
Montaza Sarayı
İskenderiye’nin Akdeniz sahilleri kıyısında yükselen görkemli mimariye sahip Montaza Sarayı, 1932 yılında Kral I. Fuad tarafından yazlık saray olarak inşa edilmiştir. Sarayın kulelerin İtalyan ve Türk mimarisinin senteziyle tasarlanmıştır. Cumhurbaşkanı Enver El Sedat, bir dönem sarayı Cumhurbaşkanlığı konutu olarak kullanmıştır. Günümüzde müze olarak halka açılan Montaza Sarayı özellikle içinde bulunan “montaza bahçesi” ile gelen turistlerin uğrak noktası olmuştur. Mısır’da güzel fotoğraflar çekerek soluklanabileceğiniz Montaza Sarayı’na uğramadan dönmeyin deriz.
Ebu Simbel Tapınağı
Ramses dönemine ait olan Ebu Simbel Tapınağı kayaların oyulmasıyla ortaya çıkarılmıştır. Biri büyük ve biri küçük olmak üzere iki tane yer altı tapınağı bulunan mabette 8 adet heykel yer almaktadır. Ramses, eşi için tapınağın üzerine “Güneşin parladığı kadın” yazdırır ancak eşi Nefertari Nil Nehri’nde yaşanan kazada hayatını kaybederek yazıyı görememiştir. Acı bir aşk hikâyesi olan Ebu Simbel Tapınağı Mısır’ın görülmesi gereken antik eserlerinden biridir.
Şarm el Şeyh
Mısır’ın su altı güzellikleriyle tanışacağınız dünyanın en özel su altı dalış noktalarından biri olan Şarm el Şeyh, çölde görülen serap gibi göz alıcı… Tiran Adası ile Ras Muhammed Milli Parkı arasındaki Akabe Körfezi’nin güney sahil boyunda yer alan Şarm el Şeyh‘de yaz kış fark etmeksizin su altı dalışı yaparak rengârenk mercan kayaların ve birbirinden güzel egzotik balıkların eşlik edeceği bir dalış deneyimi yaşayabilirsiniz.
Afrika Safari Parkı
Mısır’ın ilk safari parkı olan Afrika Safari Parkı, içinde bulunan çeşit çeşit aktiviteleri ile doğa ve vahşi yaşamın tadını doyasıya çıkarmanızı sağlıyor. Vahşi hayvanların arasında çöl safarisi yaparak gerçek bir safari macerası yaşayacağınız, 22 farklı nesli tükenmekte olan sürüngenlere ev sahipliği yapan Afrika Safari Parkı‘na giderek Mısır maceranıza yeni deneyimler eklemelisiniz.