Kazdağı Milli Parkı’nın doğal güzellikleri koruma altında

Balıkesir’deki Kazdağı Milli Parkı’nda yetişen şakayık ve mavi sümbüllerin koparılması yasaklandı.

Çiçeği açtıktan sonra 2-4 hafta gibi kısa bir süreni ardından kuruyan şakayık ve mavi sümbül çiçeğini koparmanın cezası ise 244 bin TL olarak belirlendi.

Haziran ayında kuruması beklenen şakayık ve mavi sümbüller, hava koşullarının serin gitmesi nedeniyle hâlâ canlılığını koruyor.

Kırmızı renkte olanı korunan bitki statüsünde olan; beyaz renkte olanı endemik tür olarak kabul edilen şakayık çiçekleri, Kazdağları’nın bin rakım üzerindeki belirli bölgelerinde yer alıyor.

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Satıl, şakayık çiçeğinin Anadolu’da yaygın olarak ayı gülü, beyaz tombak ve gagaç gibi isimlerle anıldığını belirterek “Kazdağı’nda da bunun kırmızı ve beyaz çiçekli olarak iki türü var. Beyaz çiçekli olan, dünyada sadece Kazdağı’nda olan önemli endemik bir bitkidir.” dedi.

Güzelliği ile görsel şölen sunan şakayık çiçeğinin aynı zamanda mitolojik bir değeri de bulunuyor. Antik dönemde Herkül tarafından yaralanan Plüton’un tedavisinde Çin’den getirilen bir bitkinin köklerinin kullanıldığı ve bu tedaviyi yapan doktorun da isminin Peon olduğunu, bu nedenle bitkinin bilimsel literatüre Peonya olarak geçtiği söyleniyor.

Balıkesir Üniversitesi öğrencilerinden İsa Aydemir de “Kazdağları’na ilk defa geldim ve şakayık çiçeğini gördüm. Koparmanın cezası varmış. Gerçekten bu tür endemik bitkiler ülkemizde çok az yetişen cinslerden ve Kazdağı’nda bulunması Balıkesir için de gerçekten önemli bir yer taşıyor. Bunları görme fırsatını bize devletimiz sunduğu için teşekkür ediyorum.” şeklinde ifade etti.

Rengi ve albenisiyle dikkat çeken bir güzelliğe sahip olan şakayık çiçekleri, ziyaretçilerini etkilemeye devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir