Havaların yavaş yavaş serinlemeye başlamasıyla kültür, tarih ve şehir turları yapacaklar için uygun dönem geldi. Güneydoğu turu da sonbaharda en güzel seçeneklerin başında geliyor. Güneydoğu turuna başlayacaklar başlangıç noktası için Gaziantep’i seçebilir. Gaziantep’te görülmesi gereken yerlerden biri Mozaik Müzesi. Bu güzel müzeyi ziyaret edip yöre tarihi ve mitolojisi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Antep mutfağının birbirinden güzel lezzetlerini tattıktan sonra Elmacı Pazarı, otantik Bakırcılar Çarşısı ve tarihi merkezi görebilirsiniz.
NEMRUT’TA GÜN BATIMI
Sonraki gün Adıyaman Kahta’ya doğru yol alın. Yaklaşık üç saati yolda geçirdikten sonra burada güzel bir öğle yemeğiyle enerjinizi depolayın. Yemeğin ardından Karakaş Tümülüsü ve Cendere Köprüsü’nü görün. Ardından unutulmaz bir gün batımı için Nemrut Dağı’na çıkın. Çektiğiniz güzel kareleri sosyla medyada paylaşmayı unutmayın.
URFA YOĞUN GEÇECEK
Sonraki gün daha yoğun bir rotanız var. Kahvaltınızı sağlam yapın. Yola çıktığınızda ilk durağınız Atatürk Barajı olsun. Buradan da Halfeti’ye geçin. Halfeti’de güzel bir tekne turu yapmanızı öneririz. Fırat kıyısında da öğle yemeğinizi yedikten sonra Harran’a doğru yol alabilirsiniz. Harran’da yapacağınız gezi dahilinde Harran Antik Kenti, Harran Ulu cami, Harran Üniversitesi, Konik Kubbeli Tarihi Harran Evleri, şehir surları olsun. Artık bu harika gezinin ardından biraz dinlenip akşam yemeğine geçebilirsiniz. Akşam yemeğiyle birlikte sıra gecesine katılmanızı ve bu deneyimi bir kez olsun yaşamanızı öneririz.
GÖBEKLİTEPE’YE ZİYARET
Gezinizin en etkileyici kısmına geldiniz. Güzel bir kahvaltının ardından dünyanın en eski tapınağı olan Göbeklitepe’yi ziyaret edeceksiniz. 2 bin yıl öncesine ait bu çok değerli yapıyı ziyaret etmek size çok farklı hisler yaşatabilir. Göbekliteoe ziyaretinden sonra enerjinizi yeniden toplamak için kent merkezine dönüp Urfa mutfağının lezzetleriyle damağınızı şenlendirebilirsiniz. ‘Peygamberler Şehri’ Urfa’yı Halil-ür Rahman, Balıklı Göl, Ayn Zeliha Gölü, İbrahim Peygamber Makamı, Rızvaniye Cami, Şanlıurfa Kalesi, Bedesten, Sipahi Pazarı, Gümrük Hanı’nı içeren bir program yaparak gezin. Urfa programın tamamladıktan sonra rotanız Mardin.
MARDİN VE MİDYAT’I YÜRÜYEREK TANIYIN
Kahvaltı sonrası yürüyerek Mardin merkezini gezmenizi öneririz. Kırklar Kilisesi, Mardin Müzesi, Ulucami gibi Mardin kültürü ve mimarisi ile özdeşleşmiş yapıları gezip, Mardin’in dar sokaklarını keşfettikten sonra öğle yemeği molası verebilirsiniz. Lezzetli Mardin tatları sizi bekler. Yemek molası sonrası Deyrülzaferan Manastırını gezin ve ardından Midyat’a hareket edin. Midyat sokakları, Devlet Konuk Evi ve telkari işçiliğinin özel örneklerinin sunulduğu çarşıyı dolaşın.
DİYARBAKIR’IN EŞSİZ TARİHİ GÖRÜLMELİ
Mardin’den sonra Diyarbakır’ı da gezmenizi tavsiye ederiz. Diyarbakır Kalesi’nden başlayarak kenti gezebilirsiniz. Kentin en ilgi çekici yerlerinden biri ise surlar. Diyarbakır Surları 5,5 km uzunluğunda ve 7–8 m yüksekliğinde. Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim alanı olarak kullanılan Zerzevan Kalesi’ni de görmelisiniz. Malabadi Köprüsü türkülere de konu olmuş önemli bir diğer nokta. Diyarbakır’ın önemli yapıları arasında hanların önemli bir yeri var. Bunların başında Deliller Hanı, Hasan Paşa Hanı, Çifte Han ve Yeni Han gelmekte.