Kars’ın tarihi kenti “Ani” ziyaretçi akınına uğruyor!

Kars’ta bulunan ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Ani Ören Yeri, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Rengarenk çiçeklere bürünen antik kent, ziyaretçilerini adeta büyülüyor.

Kafkaslar’dan Anadolu’ya ilk giriş kapısı

Kafkaslar’dan Anadolu’ya ilk giriş kapısı olma özelliği taşıyan, 11. ile 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserleri bünyesinde barındıran Ani Ören Yeri’nde birçok dini ve tarihi yapı bulunuyor. “Dünya kenti” Ani’ye gelen yerli ve yabancı turistler, bölgede Anadolu’da yapılan ilk Türk camisi “Ebul Menucehr Camisi”, “Amenaprgiç Kilisesi”, “Ani”, “Ani Katedrali”, “Dikran Honentz Kilisesi” ve “Abugamir Pahlavuni Kilisesi” gibi eserlere yoğun ilgi gösteriyor.

Arpaçay Nehri’nin geçtiği derin dar boğazın ortasında 85 hektarlık alana yayılan tarihi kent aynı zamanda “Dünya Kenti”, “Medeniyetler Beşiği” ve “40 Kapılı Şehir” olarak da nitelendiriliyor.

Yurt dışından ziyaretçilere kapılarını açıyor

İlk yerleşimin milattan önce 3 binli yıllara dayandığı ve Saka Türkleri, Sasaniler, Bagratlı Krallığı, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ile Rusların hüküm sürdüğü Ani Ören Yeri, son günlerde Fransa ve Almanya’dan gelen ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

“Yabancı turistlerin ilgi odağı”

Kars’ta uzun yıllardan beri rehberlik yapan Bengül Toprak, “Yaz döneminde özellikle yabancı turistler için çok büyük ilgi odağı oluyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olması sebebiyle en çok ziyaret edilen, tercih edilen Türkiye’deki destinasyonlardan biri haline geliyor.  Yabancı misafirlerimiz yoğunlukta, yeterli düzeyde tanıtımlarla çok daha iyi seviyelere ulaşabilecek bir noktadayız. Çünkü bunun için potansiyel altyapısı da müsait, herkesin gelip görmek isteyeceği çok güzel manzaralara sahip noktalardan birisi Ani kenti, herkesi bekliyoruz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir